Jak zachránit vztah, se dozvíte v galerii.

„Přítele miluju a nechci o něj přijít. Jenže jsem se nedávno na večírku opila a skončila v posteli s jeho nejlepším kamarádem. Jsem z toho celá špatná a mám strach, co bude dál. Ten kamarád mě totiž nechce nechat a vyhrožuje, že když se nerozejdu s přítelem sama, všechno mu řekne,“ vypráví svou zkušenost Anna (24).

80 % nevěr začíná přátelstvím

  • Více než 80 % milostných afér začíná jako přátelství.
  • U žen praskne každá 20. nevěra, u mužů každá desátá.
  • 40 % žen používá jako alibi při nevěře svou kamarádku.
  • Nevěry se dopouští 42 % žen a 64 % mužů.

Přítel a kamarád: Scházím se s oběma!

Podobný příběh zažila i Romana (27). „Partnerova nejlepšího kamaráda jsem znala velmi dobře, často k nám totiž chodil. Vždycky se mi líbil a bylo mi s ním příjemně, ale neřešila jsem to. Když jsem se ale jednou pohádala s přítelem, šla jsem za jeho kamarádem. Chtěla jsem si jen postěžovat a vybrečet. Jenže on mě uklidňoval tak pěkně, že jsme se spolu nakonec vyspali. Teď nevím, co mám dělat. Zatím se scházím s oběma, ale to dlouho nepůjde,“ říká.

Ženy nevěru tají lépe

Ženy bývají v utajování nevěr mnohem zdatnější než muži. To potvrzují i čísla, podle kterých u nich vyjde na povrch mnohem méně milostných aférek. Jenomže pokud je dotyčným, s nímž jste si začala, partnerův nejlepší kamarád, je tu zaděláno na pořádný problém. A bez potíží z něj můžete vybruslit jen v případě, že oba budete mlčet a vezmete to jako úlet, za kterým uděláte tlustou čáru…

Riskantní trojúhelník: Co hrozí?

Jenže pokračování bývá většinou jiné. Protože jde o partnerova nejlepšího kamaráda, je jasné, že jsou neustále v kontaktu. I když vy tajemství udržíte, on může být ten, kdo si pustí pusu na špacír. Ještě horší situace pak nastane v případě, že se kamarádovi váš milostný poměr zalíbil a ukončit ho nechce, i přesto, že vy byste nejraději vrátila čas zpět. Pokud vy odmítnete pokračovat, nebudete mít na růžích ustláno a pravděpodobně přijdete o oba. Jenomže ani druhé řešení není příliš veselé – když budete pokračovat s oběma, tak se připravte na to, že dřív nebo později vše praskne. A opět hrozí, že ztratíte oba dva.

Mezi dvěma muži

Stát se může ale i to, že se vztah s kamarádem zalíbí vám. Pak je řešení poměrně jednoduché – vyměníte za něj svého partnera. S jedním se rozejdete a hned budete mít náhradu. Ovšem váš nový přítel se musí připravit na to, že nejlepšímu kamarádství bude skoro jistě konec a své k tomu určitě budou mít i další přátelé z okruhu společných známých.

Vše ale může být i jinak. „Nejlepší kamarád mého partnera mě vždycky přitahoval, a tak když jsme spolu jednou zůstali sami, nemohli jsme skončit jinde než v posteli. Věděla jsem, že chci zůstat s ním, a tak jsem partnerovi všechno řekla. Pohádali jsme se a rozešli. S jeho kamarádem jsem ale zůstala jen krátce. Nechtěl totiž přijít o svého přítele, a tak dal kopačky mně. Zůstala jsem sama,“ vypráví Silvie (28).