Afrodiziaka jsou obecně řečeno prostředky, které podporují sexuální touhu. Je jich ale opravdu mnoho. U některých jsou účinky prokázány, u jiných nikoli a některé patří dokonce mezi jedovaté a nebezpečné. Nakonec ale můžeme říct, že za afrodiziakum můžete považovat cokoli, pokud to vyhovuje právě vám. Pro jedny to může být vůně čerstvě natrhaných květin, pro jiné chuť višní. Afrodiziaka stimulují a umocňují sexuální prožitek, ale rozhodně nepůsobí na všechny lidi stejným dílem.

Bohatá historie

Znají je lidé již od nepaměti. Ve starověku a středověku na ně rozhodně nedali dopustit. Protože touha po lepším sexuálním výkonu je metlou lidstva a provází nás již pěkně dlouho. Některá fungovala velmi dobře, u jiných docházelo po požití k otravě a někdy přímo k smrti. Čarodějnice za výrobu nápojů lásky byly dokonce upalovány, ale přesto afrodiziaka nikdy v zapomnění neupadla na dlouho. Dnes se můžete setkat s těmi přírodními, ale i těmi chemickými. A to ve formě kapek, prášků, čajů nebo olejů.

Jaká afrodiziaka se používala v minulosti:

  • čarodějnice míchaly nápoje lásky
  • Egypťané jako afrodiziakum vnímali třeba sušený krokodýlí penis nebo ještěrčí ocásky
  • ve starověku a středověku se používaly různé jedovaté rostliny a jejich kořeny (např. mandragora nebo alraun)
  • mezi afrodiziaka se dříve také počítala marihuana
  • Májové i Aztékové znali mocnou sílu čokolády
  • v harémech se běžně vyráběl čokoládový nápoj, který pili samotní panovníci před jeho návštěvou
  • mezi afrodiziaka patřil také roh nosorožce nebo prášek vyrobený přímo z něj

Kafe.cz zjistilo:

Pět důvodů, proč vnímáme některé potraviny jako prostředky k povzbuzení sexuální touhy:

  1. připomínají genitálie: mušle, broskve, okurky, banány
  2. přivozují pocity připomínající sexuální styk (jako pocení nebo zvýšení tepu): zázvor, chilli papričky
  3. obsahují vitaminy a jiné látky ovlivňující sexuální výkon: čokoláda obsahuje fenyletylamin, tedy takový přírodní amfetamin, podporující prožitky intimity a touhy
  4. uvolňují vůni povzbuzující chuť k jídlu i sexu: vanilka a lékořice
  5. jejich účinky jsou ovlivněny okolím: jak vnímáme afrodiziaka, má za následek také nevědomé ovlivnění naším okolím, reklamou i přáteli… tzn. že afrodiziakem je naše mysl

Jak fungují afrodiziaka

Afrodiziaka jako látky podporující sexuální touhu mají spoustu dalších pozitivních vlastností. Blahodárně působí na nervovou soustavu, látky v nich obsažené navozují dobrou náladu a pomáhají prokrvit naše tělo. A nejen to. Stimulují centrální mozkovou soustavu, prokrvují orgány a působí pozitivně na cévy. Také dodávají do těla látky, které podporují tvorbu testosteronu, důležité vitaminy, třeba B a E nebo důležité minerální látky jako zinek, hořčík nebo jod.

Tajemství přírody

Již ve starověkých civilizacích toužili lidé zlepšit svoje libido, zvětšit vzrušení nebo samotný sexuální výkon. Protože je vnímali jako dar bohyně Afrodity, která vzešla z moře, pátrali tak v samotné přírodě. A ta jim brzy nabídla své bohatství. Vyzkoušet můžete ta, která dodávají energii, zvyšují libido, stimulují erekci, prokrvují ženské i mužské genitálie a celkově pozitivně působí, jak třeba i svou vůní, na rozjitřenou lidskou mysl.

  • Např. Yohimbim (extrakt ze stromu lásky bujarník yohimbe, který roste v Africe), jasmín, růže, ylang-ylang, zázvor, ženšen pravý, neroli nebo santalové dřevo.

Extra tipy:

  • Krémový sprchový gel se sexy vůní malin, Nivea, 67,90 Kč
  • Afrodiziakální směs do koupele s kardamomem, zázvorem a makadamiovým oříškem, Kuschelbad, Kneipp, 170 Kč
  • Svěží sprchový gel s květinovou vůní ylang-ylang, Jardins du Monde, Yves Rocher, 89 Kč

Čtěte také Dary z kuchyně.