Láska mateřská

Mateřská láska je pro nás nejdůležitější. Když jsme byli dětmi, byla to mateřská láska (za spolupůsobení dalších vlivů pochopitelně), která z nás vytvořila osobnosti, kterými jsme. Někdy nepřichází hned a musí se na ni čekat a kultivovat ji. Mnoho maminek pocítí lásku ke svému dítěti okamžitě, jak objeví „dvě čárky“ na těhotenském testu, jiné maminky hledají samy sebe a lásku ještě po narození dítěte.

Přečtěte si také: Deset tipů, jak být veselejším rodičem

Láska milenecká

Předchází lásce partnerské a manželské. Vlastně to bývá jedna z prvních lásek, které v životě zažíváme. Zamilování je opojný stav, kdy je naše tělo zaplaveno hormony, plujeme na vlnách euforie. Nevidíme nikoho krásnějšího a lepšího, než je objekt naší lásky, toužíme s ním navěky splynout. Bohužel, tato láska netrvá dlouho, období okouzlení v páru trvá tři až pět měsíců.

Přečtěte si také: Druhy sexu, které byste 100% měla zažít

Láska partnerská

Přichází, když ta milenecká a romantická odezní. Hormony se uklidní a hlava vychladne. Romantika s hlavou v oblacích se mění v určitou „jistotu“, v citové zázemí. Partnera už známe a dále poznáváme, nacházíme v něm oporu, známou náruč, v níž můžeme spočinout. Postupem času na partnerovi vidíme i jeho chyby a slabší stránky. Přichází čas pro umění vyjednávání a toleranci. Partnerská či manželská láska je vlastně časem pro práci na vztahu a jeho kultivaci. To, co šlo v opojení láskou mileneckou samo – dělat kompromisy, vzdát se něčeho, co mám oblíbené, ve prospěch partnera či vztahu - dá nyní práci.

Přečtěte si také: 12 zvyků, které dodržují šťastné dvojice

Láska ke zvířeti

Zvířata nám dokážou velice obohatit život. Nesporně vnímáme jejich náklonnost a důvěru, pokud se o ně dobře staráme. Mohou se stát parťákem, průvodcem, pomocníkem. Tam, kde lidé schází, zvířata odhánějí samotu. Zvířata však odrážejí povahu svých majitelů a jejich vztah k nim (i na zvířatech se například mohou projevit dopady „opičí“ lásky). Vztah ke zvířeti se také mění v čase – jinak se budeme chovat k mláděti, které potřebuje vychovat, jinak k dospělému jedinci, jinak ke starouškovi, který s námi strávil celý život.

Přečtěte si také: Máme miminko, pes musí pryč!

Láska sourozenecká

Sourozenec je pro dítě důležitým partnerem. Vztah sourozenců se mění vzhledem k věku a vývojovému stadiu dětí. Sourozenec, zpočátku dítětem i nedočkavě očekávaný, se může stát rivalem, který vzbuzuje žárlivost u dříve narozeného. Na druhou stranu děti tvoří přirozenou „jednotnou frontu“ vůči rodičům. Někdy bývá starší sourozenec pro mladšího velkým vzorem. V každém případě děti se sourozenci získávají cenné socializační zkušenosti, které s dospělými získat nemohou.

Přečtěte si také: Už nemáme jedináčka! Jak to ponese?

Láska přátelská

Nevím, zda se dá hovořit o lásce přátelské. Příklady potvrzují, že často je dobrý přítel lepším pomocníkem v nouzi než partner. Když zjistíme, že s druhým člověkem máme podobné zájmy a názory, můžeme se mu se vším svěřit, kdykoli se na něj obrátit s prosbou o radu, vznikne přátelství. Přítel je člověk, kterému můžeme říci úplně všechno a on nás neodsoudí nebo neopustí.

Udělejte si test, zda Jste správná kamarádka

Mohlo by vás také zajímat: 10 zjištění o lásce (ze života)