Kolegové z magazínu Marie Claire, který byste si rozhodně neměla nechat ujít, oslovili odborníky, kteří se v tématu on-line seznamek orientují.

5 pravidel bezpečného on-line seznamování (podle Martina Kožíška, manažera pro internetovou bezpečnost společnosti Seznam.cz)

1. Pokud chcete na internetu vystupovat diskrétně, je vhodné založit si pro tyto účely zvláštní e-mailovou adresu, v níž není uvedeno vaše jméno a příjmení.

2. Každý pošle jen takovou fotku, na které podle svého míněnní vypadá dobře. Vy ale vyžadujte také snímky z konkrétní události, rodinné foto nebo fotku s přáteli.

3. Nesdělujte žádné osobní údaje, telefon ani adresu. Prozradit je můžete, až když si budete jisti, že s dotyčným chcete trávit více času.

4. Buďte ostražití na výmluvy. Odkládání setkání a odhalování různých drobných nesrovnaslostí je většino signálem, že něco není v pořádku. Zahrajte si na detektivy a zkuste si novou známost "prolustrovat" na internetu.

5. Se známými z internetu si vždy dávejte schůzky na veřejném místě plném lidí. Ideální je jít na první rande ve třech. Rozhodně nechoďte do uzavřených prostor (třeba k dotyčnému domů), nenastupujte do auta a setkávejte se za denního světla. A určitě nedoporučuji přehnat to hned napoprvé s alkoholem.

+

5 tipů Jak nenaletět (od Lenky Černé, expertky na partnerské vztahy)

1. Využijte zdroje. Když potkáte nového člověka, nebojte se ho trochu prověřit. Po zadání jeho jména do Googlu nebo jiného vyhledávače rychle zjistíte, zda je jeho identita pravá.

2. Překvapte ho. Tvrdí vám, že jde s kamarády na pivo nebo musel zůstat dlouho v práci? Tak za ním vyjeďte a připravte mu překvapení. Zjistíte tak, zda vám nelže. A že je to trapné? Co je špatného na tom, když mu přijdete jen dát pusu a zase si půjdete po svém?

3. Vyptávejte se. Vytvořte si seznam jednoduchých "ověřovacích" otázek, postupně mu je pokládejte a klidně si i (tajně) zapisujte odpovědi. Po čase je nenápadně opakujte, abyste zjistila, jestli odpovědi sedí. Podvodník by si nejspíš nepamatoval, kterou variantu vám předložil minule.

4. Oddalujte intimnosti. Pokud je váš protějšek podvodník, bude si s vámi chtít užívat, a to co nejdříve. Zkuste tedy intimnosti trochu oddálit a vysvětlete mu, že ho chcete poznávat postupně. Naléhání považujte za jasný varovný signál.

5. Pátrejte. Pokud jste už pojala podezření, že něco nehraje, zahrajte si na detektiva. Podívejte se mu do dokladů, potvrďte si, že skutečně jel na místo, o kterém mluvil. Je lepší zjistit pravdu co nejdříve, dokud můžete ze vztahu vystoupit bez větší újmy.

Červnová Marie Claire je právě na stáncích!

Mohlo by vás zajímat: Velký Gastby - Filmový trhák, který musíte vidět!