Mohlo by vás také zajímat: Proč ženy milují grázly nebo Desatero spokojeného vztahu

Pravdy, které o lásce v průběhu života najdeme jsou mnohé a často si po jejich objevení říkáme: "kdybych to byla bývala věděla dřív".

Deset zjištění o lásce a vztazích

1. Budete po ní toužit v sedmdesáti stejně jako v sedmnácti

Okolo dvaceti jsem si myslela, že ve třiceti budu mít všechno definitivně vyřešené. Manžela, dům, děti…
Když se to pak přiblížilo, měla jsem ze všeho nejvíc chuť na to, zase se zamilovat. Po třicítce jsem tak odešla z jistoty do nejistoty a nikdy toho nelitovala. Dneska mám před důchodem a od lásky chci pořád to samé jako v mládí – maximum!

Barbora 58 let (auditorka)

Kafe.cz dodává: Nespokojete se s málem a nebojte se riskovat. Kdo ví, co chce, taky to jednou dostane!

Slovo klasika:

"Najít lásku je dobré, ale nehledat a dostat je lepší." William Shakespeare

2. Láska prochází žaludkem

Až po třicítce mi docvaklo, že hladový chlap je pěkně protivný a já poněkud tupá, že jsem na to nepřišla dřív. Naučila jsem se tedy konečně vařit.

Anna 33 let (produkční)

Kafe.cz dodává: Nemusíte být zrovna klonem Magdalény Dobromily Rettigové, ale myslet na to, aby bylo doma co do úst, je tak nějak na místě. Tedy za předpokladu, že se s ním chcete ještě vidět.

Slovo klasika:

"Vzdáte-li se kouření, pití a milování, nebudete ve skutečnosti žít déle, ale jen vám to tak bude připadat." Sigmund Freud

3. Věřte, že ho opravdu nezměníte (ušetříte si spoustu času)

V osmadvaceti jsem si brala dobrodruha Luboše a byla šťastná jako blecha. Tedy, až na jednu „maličkost“, které jsem ale nepřikládala velkou váhu. Řekl mi, že nikdy nechce mít děti! Já potomky rozhodně chtěla a věřila jsem, že můj milý časem změní názor. Nezměnil! Rozváděli jsme se o pět let později.

Věra 39 let (učitelka v MŠ)

Kafe.cz dodává: Berte vážně to, co říká a jaký je. Pokud se vám to nelíbí, dejte od něj raději ruce pryč.

Slovo klasika:

"Milovat neznamená hledět jeden na druhého, ale pohlížet společně jedním směrem." Saint Antoine De Exupéry

4. Bez sexu to nefunguje

S bývalým přítelem jsme měli potíže v posteli, tedy on je měl… Několik let jsem sama sebe přesvědčovala, že jsou důležitější věci a trápila se, že je se mnou něco špatně. Chtěla jsem to řešit, on nechtěl. Náš vztah skončil po 13 letech „jenom“ kvůli tomu. Dodnes mám dojem, že tohle jsme prostě nezvládli.

Linda 35 let (grafička)

Kafe.cz dodává: Vztah, ve kterém jeden nebo oba trpí, není tím pravým. Pokud problémy nedokážete nebo nechcete řešit, jděte od toho.

Slovo klasika:

"Láska je pro smysl člověka složitější než matematika, mnohdy s neřešitelnými příklady." Albert Einstein

5. Protiklady se možná přitahují, ale to je tak vše

Zaujal mě svým světáctvím, sklonem k filozofování a dlouhým (a podle mého tehdejšího názoru) moudrým úvahám. Jsem ekonomka, takže je mi vlastní spíš praktičnost a on mi odhalil v té době úplně nové obzory. Po roce to ale vypadalo tak, že já vydělávala, uklízela, vařila, studovala VŠ a on stále jen filozofoval…

Dominika 29 let (hlavní účetní)

Kafe.cz dodává: Na druhou stranu, kde je vůle, tam je i cesta (v opačném případě pouze vyprahlá poušť a žádná oáza na obzoru).

Slovo klasika:

"Je třeba být si trochu podobni, abychom si rozuměli, ale trochu rozdílní, abychom se milovali." Jean Jacques Rousseau

6. Tichem se nic nevyřeší

Moje máma tátu pořád jen peskovala a křičela, že má okolo sebe svinčík, a kdo to má furt po něm uklízet. Nakonec se vždycky zhádali jak psi a já si přísahala, že takhle to jednou nechci. Po svatbě jsem svého muže s úsměvem obletovala, nikdy nekřičela a on si na to s radostí zvykl. Vůbec ho nenapadlo, že by měl na oplátku taky něco nabídnout a ve mně to vřelo. Když jsem po měsících mlčení nevydržela a všechno na něho vybalila, jen se podivil, proč mu to říkám až teď.

Romana 26 let (asistentka)

Kafe.cz dodává: Pokud ve vztahu něco chcete, řekněte si o to. Muži neumí číst mezi řádky a upřímně, vy to umíte?

Slovo klasika:

"Teorie lásky je božská, její praxe ďábelská." William Shakespeare

7. Je třeba umět přimhouřit oko (nebo ještě lépe obě)

Mám skvělého muže, který je skvělým otcem našich dětí a největším bordelářem na světě v jedné osobě. Co mu odpadne od ruky, to nechá ležet, takže v praxi to vypadá tak, že v ložnici zakopnu o zabahněné holinky (byl v sobotu na houbách), v koupelně stoupnu na vrtačku (nevešla se do skříně v předsíni) a pohledu na jeho pracovní stůl je lepší se vyvarovat úplně. Vadí mi to, to víte že jo, ale jsou to jen maličkosti, vezmu-li v úvahu ty důležité věci.

Šárka 42 let (zahradnice)

Kafe.cz dodává: Když to přimhouření oka neznamená, trávit zbytek života o slepecké holi, tak můžeme jen souhlasit.

Slovo klasika:

"Ne nedostatek lásky, ale nedostatek přátelství zaviňuje nešťastná manželství." Friedrich Nietzsche

8. Milovat neznamená obětovat sebe

Obětovala jsem se pro rodinu, říkala často máma a já z toho byla na rozpacích a zlobila se na sebe, že si asi málo vážím toho, jak nás má ráda.
Svého prvního přítele jsem bláznivě milovala a dělala všechno proto, aby byl šťastný. Co naplat, že já nebyla. Nakonec si našel jinou, stejně tak ten druhý a po něm další…
Musela jsem chodit na terapie, abych pochopila, kde je zakopaný pes.

Tereza 29 (socioložka)

Kafe.cz dodává: Žijeme každý sám za sebe a ne pro někoho dalšího. Jen pokud jsme pro sebe důležití, budou nás důležitými shledávat i ostatní. Slova jako obětovat se, nejsou dávno žádné terno!

Slovo klasika:

"Je to bláznivá vlastnost mužů, že se stávají chladnými, když je ženy příliš milují." Bettina Von Arnimová

9. Chovejte se jako muž a žena

Zní to docela jasně, ale sama vím, že když jsem se stala matkou, z role ženy – manželky a milenky jsem naprosto vypadla. Důvodem nebylo těch pár poporodních kil navíc, ale prostě jen to, že dcera byla pro mě středobodem vesmíru a můj muž jen nedůležitou planetkou někde na okraji galaxie. Náš vztah prodělal krizi, kterou ale naštěstí přežil, asi hlavně proto, že jsme se naučili skloubit role rodičů i partnerů.

Dáša 30 let (na mateřské)

Kafe.cz dodává: Během dne šišlejte na své milované ratolesti, lezte po kolenou v asexuálních lacláčích, ale večer se snažte vypadat trochu k světu a chovat se jako dospělá. Nebo to udělá někdo za vás!

Slovo klasika:

"Miloval jsem jednu a tutéž ženu jednačtyřicet let. Jestli se to manželka dozví, zabije mě." Henry Youngman

10. Partnera nevlastníme

Když jsme spolu začali chodit, Radek mě často hladil po vlasech a říkal, že mimo jeden druhého nepotřebujeme nikoho. Přestalo mi to připadat roztomilé ve chvíli, kdy mě se slzami v očích prosil, ať nechodím na třídní sraz a zůstanu s ním doma. Když mi pak za několik měsíců zakazoval oběd s kamarádkou, návštěvu sestry i zahraniční stáž, odešla jsem od něho.

Darina 24 let (studentka)

Kafe.cz dodává: Role vězně a jeho dozorce může fungovat maximálně jako chvilkové zpestření vašeho sexuálního života, ale ve vztahu určitě ne. Pokud rázné nastolení pravidel nezafungovalo, zbývá jediné - z vězení odejít.

Slovo klasika:

"Je těžké vyhnout se žárlivosti, jestli toho druhého milujeme více než sebe." Friedrich Von Bodenstedt