Degustovat jako znalec

Také se vám líbí situace, kdy k gentlemanovi v příjemné restauraci přichází číšník s nabídkou vína a muž si znalecky pohovoří o nabídce, vybere kvalitní ročník a posléze ho ochutná se všemi náležitostmi? Rádi byste se jednou k tomuto ideálu přiblížili? S našimi radami pro znalce-amatéry již při příští objednávce budete působit jako profík. Pro začátek pojďme opravit první větu tohoto článku. O číšníkovi, který nám nabízí víno, bychom měli hovořit jako o sommelierovi. Sommelier je specialistou na víno a jeho snoubení s pokrmy.

Začínáme výběrem

Ať už vybíráme láhev v restauraci, nebo na domácí stůl, je mnoho faktorů, podle kterých můžeme volit. Víno můžeme rozlišovat například dle kvality. Nejobyčejnějším vínem je víno stolní, které je produkováno z jakékoliv stolní, moštové či neregistrované odrůdy. Na etiketě se taktéž nedočteme, z jaké vinice ani oblasti víno pochází. O něco výš stojí zemské víno z tuzemské produkce hroznů a z vinic pro jakostní víno. Zde se již často dočteme o odrůdě, oblasti i ročníku. Na dalším stupni je víno jakostní, které se vyznačuje tím, že je sklizeno i vyrobeno v jedné a té samé oblasti. Tato vína se dál dělí na odrůdové (maximálně tři smíchané odrůdy) například kolekce Templářských sklepů Varietal Collection a známkové (více odrůd dohromady).

  • Pokud jste ale opravdovým gurmánem, sáhněte po jakostních vínech s přívlastkem. Těmi jsou například vína z pozdního sběru z Templářských sklepů z řady Terroir Collection.

Správná ochutnávka

Pokud chceme již od začátku při ochutnávce v restauraci působit profesionálně, nesmíme opomenout kontrolu korku, ten nám prozradí například to, zda byla láhev správně skladována. Je-li korek suchý a drolivý, lahev nebyla správně naležato uskladněna a víno tak mohlo rychleji zoxidovat. Pak už přichází na řadu samotné víno.

  1. Skleničku s vínem zásadně berme pouze za stopku a přičichnutím zkontrolujeme správné aroma, které lépe vynikne, pokud s vínem ve sklenici jemně zakroužíte.
  2. Svůj nos směřujte spíše ke stěnám sklenky, kde stoupají buketní látky. Až si přivoníte, následuje samotná degustace.
  3. Vína se nebojte napít pořádně, mělo by se vám rozlít po celých ústech, nejen na špičce jazyka.
  4. Pokud vám po proválení vína na jazyku nic nenarušilo požitek, víno je připraveno k pití pro celou společnost.

A co víno s příchutí filmu?

Říkáte si, že to bude nějaký překlep, ale opak je pravdou. Templářksé sklepy vám mohou tento požitek také nabídnout. S templářským Rosé totiž Líbáš jako ďábel! Vychutnejte si některé z růžových vín z templářských sklepů a vyhrajte lístky do kina nový film Líbáš jako ďábel, anebo dokonce zájezd do Maroka! Přečtěte si více o soutěži. Ať již si zvolíte jakékoliv víno, přejeme vám dokonalý požitek a samozřejmě Na zdraví!