Železo v našem těle

Železo je stopový prvek, bez něhož se naše tělo neobejde. Potřebuje ho například pro tvorbu hemoglobinu, červeného barviva krvinek, které přenáší kyslík z plic do tkání našeho těla. Každá červená krvinka tuto práci vykonává asi čtyři měsíce, poté musí být nahrazena novou. Kostní dřen jich vyprodukuje asi 170 miliónů během 24 hodin, ovšem pouze pokud má-li dostatek železa. V ideálním případě slouží k doplnění železa strava, přičemž bohatá na železo jsou například játra, ale i tzv. červené maso, v případě potravin rostlinného původu pak třeba luštěniny nebo ořechy. Bohužel ne každý jí vyváženou a pestrou stravu.

Dopřávejte si

Železo potřebujeme pravidelně doplňovat všichni. Existují ale skupiny, které mají na množství železa vyšší nároky než ostatní. Obecně mezi ně patří ženy v produktivním věku, zvláště pak ty s poruchami menstruačního cyklu. Potřeba železa výrazně narůstá v období těhotenství a také kojení. Na dostatek železa dohlédněte u dětí. Rozhodně platí, že čím rychleji rostou, tím více jsou nedostatkem železa ohroženy. Pro představu již děti ve věku 7 až 9 let mají stejnou denní potřebu železa jako dospělí muži, tedy přibližně 10 mg. Na koho dále nezapomenout? Určitě na starší lidi, u nichž je časté, že mají menší chuť k jídlu. Nedoplňují tak vitamíny, minerály a stopové prvky, jejichž potřeba však s věkem nijak významně neklesá. O železo přichází naše tělo s krví a v menší míře také s potem, takže by jeho doplnění měli věnovat pozornost i lidé po operacích a sportovci.

Kdy zpozornět?

Pobledlou tvář a únavu často spojujeme s hektickým životním stylem či nedostatkem čerstvého vzduchu. Pokud však na sobě tyto dva projevy pozorujete dlouhodobě, mohou souviset s nedostatkem železa. K dalším projevům patří lámavé nehty a vlasy, rozpraskané koutky úst, bolesti hlavy, ale i zhoršená schopnost soustředit se.

Pokud na sobě pozorujete některé z projevů nedostatku železa, můžete vyzkoušet tekutý doplněk stravy Floradix® Železo+. Je vyrobený z přírodních surovin aobsahuje nejen organické železo, které je pro naše tělo dobře vstřebatelné, ale také vitamín C a výtažky z ovocných šťáv, které vstřebatelnost železa podporují. Nechybí ani další tělu prospěšné látky jako výtažky z bylin a vitamíny B. Přípravek neobsahuje alkohol, konzervační látky, barviva ani syntetické přídatné látky. Více na www.salushaus.cz.