Zelený čaj: Nápoj zdraví, vitality a štíhlosti

Zelený čaj: Nápoj zdraví, vitality a štíhlosti
Zelený čaj: Nápoj zdraví, vitality a štíhlosti
Zdroj: Thinstock

Pití zeleného čaje je v posledních letech velmi populární. Aby také ne, vždyť je to nápoj přímo zázračný! Poradíme, jak jej správně připravovat.

Kdysi dávno si prý čínský císař Šen-nung převařoval na svých cestách v kotlíku vodu, zmožen cestováním při kuchtění lehce klimbal, a kde se vzal tu se vzal, do nádoby s horkou vodou mu vánek zanesl lístek čaje z nedalekého keře. Císaře zaujalo, jak rostlina zabarvila vodu a jeho čichové buňky příjemně polechtalo zajímavé aroma. Netrvalo dlouho a jeho chuťové pohárky se těšily z originální příchutě nápoje. Šen-nung vyprázdnil nádobu a pocítil ve svých unavených končetinách novou dávku energie. Legenda nám sice nevypráví, zda byl všímavý a čaji věrný vládce odměněn i štíhlostí, nicméně některé novodobé studie naznačují, že by tomu tak mohlo být.

Zelený čaj: Nápoj zdraví, vitality a štíhlosti

Mohlo by vás také zajímat: 5 důvodů, proč pít kokosovou vodu

Splalovač tuků

Jistá látka tříslovinové povahy obsažená v lístkách zeleného čaje měla při klinických studiích na pokusných zvířatech prokazatelně redukční efekt. Ona unikátní látka však nesnižovala chuť k jídlu, jak byste možná čekali, ale ovlivňovala přímo spalování tuků přijatých stravou. Konzumenty velmi tučných dobrot se sklonem k obezitě jistě potěší i fakt, že další látky obsažené v čaji mají prokazatelný vliv na snižovaní hladiny cholesterolu. Kýžený efekt by se měl dle mnoha odborníků dostavit při konzumaci 4 až 5 šálků voňavého moku denně.

Volte kvalitu

Jedním ze základních pilířů každé slušné diety je bezesporu správný pitný režim. Proč tedy část potřebných tekutin nenahradit kvalitním zeleným čajem? Tím samozřejmě nejsou myšleny přeslazené a aromatizované »rádoby čaje« s neskutečně dlouhou dobou trvanlivosti. Správným postupem připravený nápoj obsahuje nejen řadu antioxidantů působících preventivně a léčebně proti mnoha chorobám, ale i minerální látky – např. draslík, magnesium, měď, nikl a fluor.

Zelený čaj: Nápoj zdraví, vitality a štíhlosti

Čajem proti rakovině

Mnohaletá vědecká pozorování, především japonských a čínských vědců, naznačují, že zelený zázrak císaře Šen-nunga snižuje díky obsahu polyfenolů výskyt některých typů nádorů. Zejména slinivky, tlustého střeva i žaludku, močového měchýře, jícnu, prsu a kůže.

Správná příprava

Pro některé kultury je příprava čaje rituálem. A ma vám nyní prozradíme, jak si takový čajový obřad udělat doma.

  • Na 2,5 dl vody připadne 4 – 5 g čaje
  • Nezaléváme ihned po zavaření! Počkáme minutu až dvě a pak teprve čaj zaléváme. Teplota klesne na cca 70 – 90 stupňů Celsia.
  • Konvici s čajem zakryjeme a louhujeme o něco déle než čaj černý – tedy zhruba 4 – 5 minut.
  • Jednotlivé nálevy lze opakovat, aniž by čaj ztratil na kvalitě. První nálev je tzv. seznamovací a ještě ne až tak silný. Druhý nálev je co do chuti nekvalitnější a třetí nálev pak je vhodný pro děti a těhotné ženy.
  • Některé méně kvalitní čaje bývají slazeny. U zelených čajů ale platí, že čaj v žádném případě nesladíme, abychom nepotlačili jeho přirozenou chuť a vůni.

Zelený čaj: Nápoj zdraví, vitality a štíhlosti

  

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky