V době, kdy se se čím dál tím více lidí odvrací od lepku, přibývá na talíři zeleniny. Konečně se do českých jídelníčků vkradla zapomenutá "exotika" jako červená řepa, ředkev, tuřín a všechny jedlé druhy dýní. Nabízí se tak mnohem širší škála chutí a nemusíme se omezovat na srpky rajčat, paprikové proužky a pár koleček okurky. A ruku v ruce s novými chutěmi jde i zpracování a aranžování pokrmů.

Ručně?

Měli-li byste krájet tenké proužky cuketové dužiny nebo naopak odolné mrkve ručně, brzy by vás to omrzelo. Do začátku si pořiďte speciální škrabku julienne, která má ostří upravené tak, aby jedním tahem vytvářela špagety. Stačí přiložit, vyvinout mírný tlak a přejíždět od shora dolů. Pro ty, co nechtějí riskovat ostrouhané prsty, je tu spiralizér. Na kovovou jehlici napíchnete kus zeleniny, stlačíte mezi dvě pohyblivé stěny strojku a začnete otáček páčkou jako u mlýnku na maso. Do misky už vám napadají hotové nudle. Kdo se nemíní podílet ani špetkou práce, může si pořídit elektrický přístroj, který udělá většinu práce za něj.

Co se hodí?

Fantazii se meze nekladou, a tak můžete bez obav zkoušet různé druhy zeleniny. Zeleninové špagety jsou hlavně o lahůdce pro oči. Zkuste zkombinovat zajímavé barvy z řepy, vodnice a mrkve a vytvořte salát s krevetami nebo vegetariánskou verzi s plátky žampionů. Často stačí jen jednoduchá zálivka z oleje, kapky limetky, soli a pepře.

  • Cuketa
  • Mrkev
  • Okurka
  • Červená řepa
  • Tuřín
  • Batáty
  • Bulvový celer
  • Dýně

Napůl hotovo

Špagetová dýně v sobě skrývá mimo lahodné chuti ještě jedno tajemství. Vezměte ji a syrovou rozkrojte napůl. Plochou stranou (vznikla při překrojení) ji položte na papírem vyložený plech a dejte do předehřáté trouby. Slupka se lehce opálí a mírně odtáhne od dužiny. Jakmile půjde snadno propíchnout a nůž jí projede jako po másle, je hotovo.

Otočte ji a lžící vydlabejte semínka. Vezměte vidličku, opatrně jezděte po obvodu dýně a namotávejte jednotlivé nudle. Pokud jste jí nenechali v troubě moc dlouho, budou špagety "al dente" - měkké, vláčné a stále trošku křupavé. Stačí posypat krystalky himalájské soli, pokapat lžičkou oleje, přidat rajčatovou směs na špagety, mořské plody nebo oblíbené bylinky a je hotovo. Svěží a vydatné!