Pokud nic z uvedeného nezafunguje, míří k terapeutovi, který jim mile rád předepíše antidepresiva. Ta sice odvedou skvělou práci, ale stavy marnosti jen utlumí.

Dornova metoda

Skrz páteř proudí většina tělesné energie. Stres parazituje na stavu zad a kondice páteře má vliv na náladu. Občasné masáže sice pomohou od bolestí a po pár křupnutích se může zdát, že je problém vyřešen, ale trable se brzy vrátí a budete muset kolečko po fyzioterapeutech absolvovat znovu. Dornova metoda vnímá lidské tělo jako celek a přistupuje k němu mnohem komplexněji. Ošetření probíhá při co nejpřirozenějším pohybu a výdechu, kdy je tělo uvolněné. Základem je tzv. mapa páteře, která ukazuje spojení mezi jednotlivými obratli a orgány v těle. Díky jemné stimulaci mohou odeznít problémy, se kterými roky bojujete pomocí léků. K tomu je kladen velký důraz i na psychické rozpoložení pacienta. U Dornovy metody neexistuje projev bez souvislostí.

Skvělým příkladem je bederní část páteře a obratel L4 a 5. Po fyzické stránce se pojí s nedostatečným prokrvením lýtek a urologickými problémy (např. bolest při močení), po psychické stránce způsobují pocity viny, absenci zázemí nebo chabou aktivitu sexuálních čaker.

Bachovy kapky

Lékař Edward Bach si položil jednoduchou otázku: "Je možné, aby za každou nemocí stála psychika?" Ano. Věří, že samotná nemoc už je jen výsledkem našeho myšlení. V současnosti se věda zaměřuje jen na příčiny, samotný proces uzdravování stojí stranou.

Bach tvrdí, že každá věc kolem nás má svou vlastní vibraci. Náladám jsou nejvíce blízké rostliny. Právě proto vzniklo 38 speciálních esencí, které mají dle svého složení různý vliv na lidskou psychiku, vnímání okolí i vlastního těla. V hluboké depresi máte pocit, že byste potřebovali smíchat všechny dohromady, ale vždy je nutné vybrat tři stavy, které vás souží ze všeho nejvíc.

Zpátky do minulosti

V dospělosti s radostí vzpomínáte na bezstarostné dětství. Neřešili jste partnerské kolize, vratkou situaci v politice ani věčné zdražování a nespravedlivého šéfa. Zapátrejte v minulosti a vraťte se k něčemu, čím jste se jako dítě bavili.

Chodili jste do sboru nebo do divadelního kroužku? Bavila vás gymnastika? Sbírali jste poštovní známky? Vraťte se k dávno zapomenutým koníčkům a velice rychle se vrátí pocit svobody.

Sázkou na jistotu je terapie vlastním hlasem. V něm se totiž skrývá naše psychické rozpoložení a ovlivňuje ho nahromaděný stres, strach, radost, nadšení, zklamání i vyčerpání. Stačí se zaposlouchat.