1. Špatný spánkový režim

Spánek má různé fáze, které se cyklicky opakují. Každý cyklus trvá asi 90 minut. Abychom se prospali opravdu kvalitně, měl by náš spánek projít čtyřmi cykly v kuse, jeho přerušení totiž může zahýbat s naší psychikou i s obsahem snů. Doporučuje se proto spát aspoň 7 hodin v kuse každou noc. Pokud si dáte v neděli odpoledne na dvě hodiny šlofíčka a večer nemůžete zabrat až do jedné, přičemž budík vám zazvoní v šest ráno, sice jste dohromady naspali 7 hodin, ale spánek přesto nebyl dostatečný.

2. Těžká a ostrá jídla před spaním

Zní to jako hloupost, že by se pálivá omáčka z chilli papriček v našem mozku přeměnila na ďábelkou saň sršící oheň, ale podle zkušeností mnoha lidí mohou ostrá jídla opravdu způsobovat špatné sny. Zrychlují totiž metabolismus a podporují aktivitu mozku ve spánku. Stejně tak na mozek působí i jídla mastná a těžká, která nutí tělo víc pracovat. Lisa Medalie z univerzity v Chicagu radí, abychom tři hodiny před spaním raději nejedli vůbec nic.

3. Usínání u televize

Televize a počítače by se měly před večerkou vypnout. Zdravý spánek je narušován nejen zářením, ale i sledovanými detektivkami a horory. "Naše sny vycházejí z podvědomí," říká klinický psycholog Steve Orma, "takže když se večer díváte na televizi nebo třeba jen čtete knížku se silně emocionálním obsahem, vaše podvědomí tomu přidá větší váhu a vyrovnává se s tím ve snech."

4. Spánková apnoe

Spánková apnoe je poměrně častá porucha projevující se zástavou dechu během spánku. Je provázena chrápáním a sníženou zásobou těla kyslíkem. Pacient se často budí a lapá po dechu, což výrazně narušuje kvalitu spánku. "Nedostatek kyslíku může způsobit nepříjemné sny podivného a negativního charakteru," míní odborník na spánek Dr. Michael Breus.

5. Stres a úzkost

Je všeobecně známo, že stres škodí zdraví, a není tedy s podivem, že nepůsobí dobře ani na spánek. Zvláště problematické jsou úzkostné stavy a deprese, které vedou k nespavosti. Když se pak mozek snaží dohnat spánkový dluh, sny bývají velmi intenzivní. Pokud vás děsí noční můry po konkrétní traumatické události, měli byste vyhledat odbornou pomoc a zkusit terapii.

6. Prášky na spaní

V dnešní době si na všechno bereme pilulky, usínání nevyjímaje. Prášky na spaní ale způsobují opravdu tvrdý spánek, provázený často až extrémně živými sny.

7. Medikamenty a alkohol

Mozek je velmi citlivý na jakoukoli chemii, takže kvalitu spánku a snění můžou ovlivnit i jiné pilulky, nejen ty na spaní. Například prášky na krevní tlak nebo na odvykání kouření jsou známými spouštěči nočních můr, některá antidepresiva naopak fázi REM spánku potlačují, o to intenzivnější jsou ale sny ve chvíli, kdy tyto pilulky přestanete brát. Podobný efekt má také alkohol a marihuana - první noc po jejich požití se vám nezdá skoro nic, druhou noc pak následuje můra.