Ovšem, abyste pozitivní účinky zeleného čaje poznala, je potřeba ho pít denně, po dobu alespoň několika týdnů. Obecně se doporučuje vypít alespoň dva malé šálky, nebo jeden větší hneček, aby bylo možné pozitivní vliv vůbec zpozorovat. Ovšem pozor, počet šálků by rozhodně neměl přesáhnout deset denně (tři větší hrnky), pak už je zelený čaj spíše nezdavý a může napak způsobovat zdravotní potíže, například horší vstřebávání kyseliny listové, která jinak přirozeně eliminuje vrozené vady. I z tohoto důvodu by těhotné ženy měly pít čaj velmi málo, maximálně dva malé šálky za den. Pokud špatně snášíte kofein, také nepijte zelený čaj večer před spaním. I přes tato varování má ale zelený čaj spousty výhod a na ty se zaměříme nyní.

Zelený čaj působí velmi pozitivně na kosti, pokud vypijete denně alespoň tři šálky, snížíte tím o 30 % riziko zlomeniny kyčelního krčku. Tento typ čaje totiž pomáhá bojovat proti řídnutí kostí, tedy osteoporóze, která má velmi často vliv právě na zlomeniny a souvisí i s přibívajícím věkem. U žen přes 50 se riziko zlomenin v důsledku osteoporózy zvyšuje. Pitím zeleného čaje tak rozhodně nic nezkazíte. Pozitivní vliv má také zelený čaj u určitých typů rakoviny. Zelený čaj totiž obsahuje různé antioxydanty, které prokazatelně snižují riziko onemocnění rakovinou kůže, prsu, plic a tlustého střeba a dokonce mohou zpomalovat začátek, postup i dopady u rakoviny prostaty u mužů. Zelené čaje také chrání srdce. Milovníci zeleného čaje mají navíc podle výzkumů o 26 % nižší riziko úmrtí na srdeční infarkt nebo mrtvici. Dle zmíněné studie měli lidé, kteří pili denně alespoň 5 šálků, srdce ve skvělé kondici a mimo to také zelený čaj pomáhá při boji proti zubním kazům. Chrání totiž zuby neviditelnou vrstvičkou fluoru, který zpevňuje zubní sklovinu a také snižuje bolestivost zubních krčků.

Rozhodně neoddiskutovatelným pomocníkem je zelený čaj i při hubnutí. Vědci z německého Ústavu pro výzkum výživy zjistili, že některé součásti, které obsahuje zelený čaj, omezuje vytváření tuku a jeho ukládání a naopak pomáhá v jeho štěpení.

Stále to ještě není vše, zelený čaj je totiž naprosto fantastickou alternativou ke sladkým limonádám, nebo jiným nápojům, které tak zdravé nejsou. Z čaje můžete snadno udělat ledový a tím zahnat žízeň v létě, nebo se jím ohřát v zimě. Fantazii se meze nekladou. Pokud chcete mít čaj zdravější, neslaďte ho a pokud vám neslazený nechutná, tak ho dochuťte spíše agávovým sirupem, medem nebo stevií. Pití zeleného čaje vás také dobije energií, protože obsahuje okolo 50 miligramů kofeinu (v šálku kávy ho je asi 200 miligramů). Pár šálků zeleného čaje vás tedy nabije téměř stejně jako káva a to bez rizika předávkování kofeinem.