A to opravdu bez legrace, úplně první zmínky o punčochách, punčocháčích a ponožkách pocházejí z doby starověkého Egypta. Ale až tak daleko se dívat nebudeme. My se vydáme do historie jen o nějakých sto let dozadu. Až do konce 19. století se nosily hromady spodniček, které zakrývaly ženské tělo. S postupem času se začaly sukně a šaty zkracovat, bylo ale nemyslitelné, aby byla vidět holá kůže a tak ženy od začátku 20. století své nožky halily do punčoch, které se v té době šily z hedvábí a bavlny.

S rokem 1939 přišel ohromný boom, revoluce v oblékání, protože byly poprvé uvedeny na trh nylonové punčochy. Materiál, který byl levný, pevný, ale přesto poddajný. Nylonky se staly hitem a hned první den prodeje, bylo koupeno přes 4 milióny kousků. Nylonové punčochy byly vyráběny v přesném tvaru, žena si tedy musela najít přímo svou velikost a koupit punčochy na sebe. V této době se nosily hlavně tělové punčochy s černým švem. Pletací stroj vytvořil odpovídající tvar, který bylo potřeba sešít k sobě, tím vznikl onen pověstný černý šev, který byl mnohdy doplněn ozdobnou patou, která mohla být point (hladká do špičky), kubánská (užší proužek), manhattanská (proužek s orámováním) anebo havanská (silný proužek).

Jenomže tato doba, kterou mnoho z nás miluje kvůli typické a krásné módě, nebyla dobrá, spíše naopak. Jen o pár let později přišla krize spojená s druhou světovou válkou a kromě mnoha hrůz, byly tyto roky také spojeny s nedostatkem nylonu, který se používal na padáky pro armádu. Tehdejší ženy ale neválčily, vedly dál své běžné životy a čekaly na své manžely. Přesto však byly vystaveny tlaku veřejnosti a své nohy musely halit. Neměly do čeho, a tak si poradily velice originálně. Na nohy si nanesly vrstvu barevného tělového krému a švy si od kotníků po stehno zkrátka namalovaly. To jim vydrželo dva až tři dny, pak si musely "nylonky" obnovit.

Po válce se punčochy opět vrátily na scénu a zanedlouho je vystřídal nový, ještě poddajnější materiál silon a s ním také punčocháče, tedy celé kalhoty, které už nevyžadovaly podporu podvazkového pásu. Postupně z nich zmizel i šev na zadní straně a dnes už silonky nejsou ani záležitostí etikety. Ačkoli pro mnoho dam jsou silonové punčocháče pohodlnější a hlavně snadnější na nošení, punčochy a podvazkový pás jsou stále zdravější. Silon je syntetický materiál a právě punčochové kalhoty, ve kterých se během celého dne snadno zapaříte, jsou naprosto skvělým prostředím pro existenci různých bakterií. Naopak podvazky zaručují čerstvý vzduch pod sukni po celý den a tím daleko zdravější pokožku.

To je jen jedna z mnoha výhod podvazkového pásu. Jejich obliba neupadá, naopak zažívají renesanci. Zpět na světlo je vytahuje hlavně svět burlesky, kde jsou podvazkový pás a punčochy zkrátka nutností. A co vy? Budete hostit bakterie, nebo se raději vydáte cestou krásy a elegance spojené s podvazkovým pásem a punčochami?

Páč tipů od Kafe.cz:

1) Pokud uvažujete o nákupu podvazkového pásu a punčoch, určitě zainvestujte peníze do lepšího zboží, třeba od Agent Provocateur, Riwaa Nerona, Timea a dalších značek. Správný podvazkový pás musí mít alespoň 6 pásků, kovové velvety a rozhodně ho musíte mít v pase, nikoli na bocích.

2) Zvolíte-li punčochy se švem, oblékejte je u zrcadla, napřed navlékněte přes špičku na patu a poté opatrně rolujte přes lýtko. Kontrolujte, zda máte švy rovně a pokud si nebudete jistá, optejte se kamarádky tak, jako to udělala Marilyn Monroe ve filmu Někdo to rád horké: "Mám rovně švy?"

3) Punčochy si oblékejte v rukavičkách, zabráníte tak jejich protržení nehtem. První zapínejte zadní velvetu těsně vedle místa, kde končí šev, poté připněte přední velvetu a až naposledy boční.

4) Přední velveta se nezapíná kolmo, ale blíže k rozkroku, bude vám tak punčochu držet pevněji a nebude se přes den odepínat.

5) Kalhotky se vždy nosí přes podvazkový pás. (Ano, na přehlídkách je to naopak, ale přehlídky jsou jiný svět, v realitě nosíme kalhotky navrch, abychom mohly pohodlně na toaletu.)

6) Pokud chcete, aby vám punčošky vydržely déle, poradíme vám malý typ, za který děkujeme burlesce Angelině Angelic. Punčochy namočte do vody, zabalte do igelitového sáčku a dejte na noc do mrazáku. Poté je vyndejte, nechte roztát při pokojové teplotě a můžete směle nosit. Punčochy by po této lázni měly vydržet o něco déle.