Kdysi dávno někoho napadlo, že kůra stromu může obohatit člověka nejen svou vůní, ale i blahodárnými účinky. První zmínky o skořicovníku jsou více než 4 000 let staré a pocházejí z Číny. Většího rozšíření se skořici dostalo až v 15. a 16. století, kdy ji ze svých cest po Orientu přiváželi jako jednu z vzácností obchodníci. Postupně skořice v Evropě zdomácněla (v Čechách se poprvé objevila v 15. století).

Skořice: Léčivý zázrak z Asie

Svůj původ má tedy pravděpodobně v Asii, odkud se rozšířila na plantáže v celém tropickém a subtropickém pásmu – mj. Indonésie, Seychely, Madagaskar. Kromě skořicovníku čínského je dnes hojně využíván skořicovník cejlonský. Rozemletý prášek či silice získávané z kůry skořicovníku mají využití v mnoha oborech, včetně léčby (např. ve starodávném léčebném procesu ajurvédy patří k nejuniverzálnějším).

Kde skořice pomáhá

Skořice např. podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, či zlepšuje trávení. Zažívací trakt zahřívá a stimuluje, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti a nadýmání. Vzhledem k dezinfekčním a antibiotickým účinkům se využívá i jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce. Příznivě působí i u žen, zmírňuje menstruační, ale i přechodové potíže.

Cukrovka a skořice: Pomáhá?

V posledních letech se vědci stále více zabývají výzkumy, týkajícími se příznivého působení skořice u pacientů s cukrovkou (2. typu). První větší studie na toto téma byla publikována v roce 2003 v časopise Diabetes Care, a vzápětí následovaly další dílčí výzkumy. Prokazují jednoznačně příznivý vliv na zmírnění choroby, kterou dnes trpí velké množství lidí (jen u nás je jich více než půl milionu).

Vědci: Skořice snižuje cukr

Cukrovka 2. typu je způsobena tím, že tělo ztratí citlivost na inzulín, hormon, který pomáhá transformovat cukry v energii. Když se tak stane, množství cukru (glukózy) v krvi zůstává vysoké, a to může vést k mnoha zdravotním komplikacím. Hledají se tedy nejrůznější možnosti, jak tuto hladinu snížit. Vědcům se podařilo právě ze skořice izolovat látky (metylhydroxychalkonové polymery), které snižují necitlivost tělních buněk na inzulín a při aplikaci způsobují vzrůst účinku inzulínu. Ve studiích bylo prokázáno, že skořice snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků 2. typu až o 29 % a hladinu cholesterolu až o 26 %. To je jedním z důvodů, proč je pro diabetiky dobré nejen vypít si např. neslazený skořicový čaj, ale také vyzkoušet některý z přípravků, které výtažek ze skořice obsahují.