Většina z nás si v dnešní uspěchané době hledá cestu zpět ke kořenům a k přírodě. Postupně se tak zbavujeme potravin a doplňků plných chemických náhražek a éček. Existuje několik potravin a bylinek, které jsou při změně životního stylu dobrým startem, protože dodávají energii, podporují hubnutí, detoxikují nebo zvyšují koncentraci. Brazilská guarana (Paulinie nápojová) je jihoamerická rostlina dlouhá až 10 metrů, která přirozeně obsahuje kofein a několik dalších účinných látek. Tato rostlina má pro domorodé obyvatelstvo Venezuely a Brazílie kmenů Tupi a Guaraní velký význam v jejich kulturách. Kmeny věří, že je to rostlina magická, léčí střevní potíže a působí jako prostředek pro znovunabytí síly. Podle legendy jim tuto rostlinu daroval jejich bůh, aby žili ve zdraví a zahnali mnoho nemocí. V Brazílii je guarana ceněna víc než káva a denně ji užívají milióny lidí ve formě různých nápojů, v prášku anebo v tabletách. V současnosti jsou její účinky již vědecky prokázány a my se podíváme na důvody, proč to s ní zkusit.

Co všechno o ní Kafe.cz zjistilo:

  • Brazilští indiáni připravují nápoj spařením prášku z brazilské guarany vroucí vodou nebo mlékem. Údajně je tak vydatný, že jeden šálek vystačí na celý den, aniž by cokoliv jiného konzumovali.
  • Guarana se může v podobě tyčinek žvýkat, přidávat do ovocných i alkoholických nápojů.
  • Díky vysokému obsahu tříslovin používají indiáni guaranu proti průjmu a při úplavici.
  • Její vynikající působení na lidský organismus je v mnoha směrech umocněno ještě tím, že i při dlouhodobém užívání nemá žádné vedlejší účinky

1. Dodá energii

Realitou dnešní doby je stres, vysoká zátěž organismu nebo náročná zaměstnání, takže není divu, že všichni potřebujeme pořádnou dávku energie. Síla brazilské guarany je v jejích semenech obsahujících guaranin (přírodní kofein) a další řadu látek, které pozitivně působí na organismus člověka a dlouhodobě ho stimulují. Přírodní kofein obsažený v semenech se od kofeinu v kávě zásadně liší tím, jak na organismus působí. Stimulační účinky guaraninu nastupují pomaleji, tak do jedné hodiny, ale vydrží mnohem déle, a to 6 až 8 hodin. Dodaná energie tak rychle nenaběhne a pak rychle neopadne, ale drží se na stejné úrovni celou řadu hodin, kdy člověk potřebuje být aktivní.

2. Zvýší koncentraci

Všichni máme při práci nebo studiu své krizové hodiny (například po obědě nebo kolem půlnoci), přes které se ne a ne dostat. Přírodní cestu pro zvýšení a udržení koncentrace tak představuje právě guarana, která urychluje vnímání, oddálí potřebu spánku a pomáhá při i zvládání zátěžových situací, například dlouhém studiu před zkouškami nebo u řidičů na dlouhých cestách. Působí totiž pozitivně na organismus člověka a dlouhodobě stimuluje centrální nervovou soustavu.

3. Podporuje hubnutí

Veřejnost už pomalu přestává věřit chemickým preparátům v podobě zázračných pilulek na hubnutí a postupně se přiklání k přírodě, pohybu a změně životosprávy. Velkým pomocníkem při snaze zhubnout může být guarana. Jak bylo zjištěno, směs brazilské guarany a dalších příměsí působí jako účinný hubnoucí nápoj. Dokáže navodit pocit sytosti a při redukčních dietách dokonce potlačuje chuť k jídlu, čímž také napomáhá snižovat váhu. Navíc guarana nezpůsobuje ani překyselení žaludku a jiné zažívací potíže, přispívá k urychlení činnosti střev a pravidelnému vyprazdňování.

4. Záchraňuje před kocovinou

Vyrazit si jednou za čas na drink s přáteli je zcela normální a běžná věc. Horší pak už bývají následná rána, kdy se snažíme hledat nejrůznější metody, jak se zbavit kocoviny. Ač se to nemusí zdát, guarana dokáže pomoc i před kocovinou. Stačí před usnutím vleže polknout jednu tabletku, případně ji rozpustit v čaji nebo vodě. Důležité je pak už nevstávat. Účinek guarany se tak nerozeběhne hned, ale zafunguje jako dokonalý „vyprošťovák“ a ráno se vzbudíme bez bolesti hlavy a dalších běžných příznaků kocoviny.

5. Tlumí bolesti

Nedávno jeden průzkum prokázal, že více než polovina Čechů trpí několikrát za měsíc bolestí a většina z nich ji řeší léky. Guarana podporuje efekt léků a má mírně analgetické účinky. Výrazně zlepšuje účinnost acylpyrinu a vitaminu C. K tomuto neobvyklému "koktejlu" je dobré se uchýlit tehdy, jakmile člověk cítí, že se o něj začíná pokoušet rýma, nachlazení nebo chřipka. Léky v této kombinaci zabírají víc a rychleji.

6. Detoxikuje tělo

Obsahuje vysoké množství guaraninu, dále velké množství tříslovin, červené barvivo, pryskyřici, dextrin, vitaminy C, PP, B1, B2, vápník, železo, škrob, tuk, bílkoviny a další biologicky aktivní látky. Díky svému jedinečnému složení působí guarana jako dokonalý antioxidant. Bez problémů pročistí naše tělo a při pravidelném užívání z něj odvede všechny škodlivé látky. Detoxikace těla je pak zásadní nejen pro naše zdravi, ale například i pro úspěšné hubnutí. Bez řádné detoxikace totiž může být hubnutí problém i v případě, že dodržujeme všechny stravovací i pohybové zásady.

7. Omlazuje

Při pravidelném užívání má totiž zjevné omlazující účinky. Hladká hydratovaná pleť bez hlubokých vrásek, vyživené vlasy nebo mladistvý vzhled jsou dokonalou tečku na závěr. Jednoduše řečeno, guarana už léta pomáhá mnoha lidem a mnoha způsoby. A protože jsme každý jiný a naše potřeby se liší, je na nás vyzkoušet si, v čem nám a našemu zdraví může být guarana užitečná.


Těšte se na další díl: Tropické plody Acai a Goji

Mohlo by vás také zajímat: Bylinky, které vás uvedou do hry