Mohlo by vás také zajímat: Anorexie: Má ji můj syn! nebo Když je jídlo nepřítel

Žijeme v době, kdy zelenou mají štíhlí a aktivní lidé. Kdo nesportuje, je líný a neschopný. Nicméně všeho moc škodí…

Lada 22 let: "Já nemám problém"

Trochu oplácaná, hezká dívka začala do fitnes centra chodit před třemi lety. Chtěla malinko zhubnout, zpevnit si tělo a protáhnout záda po celodenním sezení v kanceláři. Na lekce aerobiku a jógy docházela nejprve 2x týdně, ale po čase cítila, že je to málo. Přidala tedy ještě dvě hodiny v posilovně a dvě v bazénu. Ani to jí ale nestačilo a ráno před odchodem do práce začala chodit pravidelně běhat. Spokojenost sama se sebou se ale bohužel nedostavila.

Dnes Lada vstává ráno ve čtyři hodiny, bez ohledu na počasí běhá 10-15 kilometrů a pak odjíždí do práce. Celé odpoledne a večer pak tráví opět sportem. Sama přiznává, že mimo cvičení nic jiného nestíhá.

„Většinou si po práci zacvičím v posilovně, pak zajdu na aerobik nebo Zumbu, trochu uvolním svaly na hodince nebo dvou jógy a zakončím to padesáti bazény,“ vypráví dívka, která dnes váží 42 kg a její dříve krásná tvář je vyhublá na kost.

„S přítelem jsme se rozešli asi před rokem, vadilo mu, že pořád cvičím, a mně to vlastně ani nemrzí, nerozuměl mi a snažil se mě od sportu odradit,“ vzpomíná Lada a o tom, že je závislá, nechce ani slyšet.

„Kamarádi a kolegyně do mě taky stále ryjí, ať tolik necvičím, ale to je tím, že jsou sami líní, raději se s nikým už moc nebavím,“ vypraví a po chvíli přiznává, že když před časem ležela doma v horečkách s hnisavou angínou, tajně posilovala alespoň 2 hodiny denně.

Jak poznat, že jste závislí na sportu? Odpovězte na následující otázky.

  • Sportuji každý den a stále mám dojem, že to nestačí
  • Když si nezacvičím, jsem nervózní, vzteklá a protivná
  • Nedokážu odpočívat (špatně spím)
  • Stále hubnu
  • Nesnáším své tělo, toužím být štíhlejší, svalnatější
  • Mám problémy v partnerství, práci i s přáteli (nikdo z nich mi nerozumí)
  • Jiné aktivity než sport považuji za ztrátu času

Pokud jste si na tři (či více) z otázek odpověděli kladně, je pravděpodobné, že se u vás jedná o závislost.

Kdo je závislostí na sportu nejohroženější?

  • Ohroženy jsou ženy a dívky, které chtějí lépe vypadat, drží nesmyslně kruté diety a nemají většinou ke svému tělu kladný vztah. V těchto případech jde závislost často ruku v ruce s některou z poruch příjmu potravy (bulimie, anorexie).
  • Závislí na sportu bývají ale i muži, většinou velmi zaměření na výkon. Často pracují na vrcholových postech a sami sobě dokazují, že jejich limity a síly jsou nekonečné. Nadměrné sportování mnohdy doplňují užíváním anabolik.

Hormony dobré nálady

Při sportu se uvolňují v mozku endorfiny, které způsobí, že se cítíme šťastnější i přes bolest svalů a únavu. Pokud ale sportujeme příliš, dávka endorfinů nám už většinou nestačí, a my stále navyšujeme zátěž až k totálnímu přetížení organismu.

Jak se závislostí bojovat (kde hledat pomoc)?

Pokud si uvědomujete, že jste závislí na sportu, vyhledejte pomoc psychologa, nejlépe takového, který se specializuje na problematiku závislostí. Pravděpodobně projdete dlouhodobější terapií, budete pracovat na přijetí sebe sama a návratu ke svým běžným životním návykům. I pomoc rodiny a přátel je důležitá, mluvte o svých problémech, neodmítejte pomoc svých blízkých.

A co když o pomoc nestojím?

Pokud budete své tělo dlouhodobě týrat abnormální zátěží, nedopřejete mu náležitou relaxaci a pravidelnou, vyváženou stravu, je možné, že dříve či později dojde ke zkolabování, či dokonce selhání srdce a smrti.

  • Možná nyní namítáte, že vrcholoví sportovci přeci také intenzivně trénují a negativní dopad na jejich zdraví a psychiku to nemá, nicméně oni k náročnému tréninku dodržují speciální jídelníček, mají přímo naordinované odpočinkové bloky a jsou stále pod dohledem zkušených trenérů a lékařů.