Vedle kouzla, které toto roční období přináší, jako je pestře zabarvená příroda, příjemné babí léto nebo dozrávání některého ovoce, s sebou nese i zátěž pro naše tělo. Své udělá i změna času a postupné dřívější stmívání a zkracování dne. Abychom si podzim užili a nebyli omezeni zdravotními neduhy, je vhodná včasná očista organismu, která našemu tělu odlehčí a zase vrátí potřebnou energii a vitalitu.

Mohlo by vás také zajímat: 13 rad, jak si dobít baterky

Podzim nemusí být smutný

O prázdninách jsme si všichni užívali dovolených a sluníčka, plavání a opalování. Prostě jsme se nabili energií. Proč nás tedy hned zkraje podzimu napadá podzimní únava a trápí nás mnohem více deprese? Vše souvisí s přírodou i s tím, že po létě se v našem těle nahromadily škodliviny, které je nyní potřeba dostat z organismu pryč. Právě zanesený organismus nám mnohdy může způsobovat potíže od ospalosti až po deprese. Přitom podzim nemusí být vůbec smutný! Tolik barev je na podzim okolo nás, je to také čas pouštění draků a pečení brambor na ohníčcích, přesně jak to je na obrázcích Josefa Lady. Vyrazte tedy do přírody, ovšem abyste si unikátnost tohoto období mohli užít, myslete také na podzimní očistu. Stačí dodržet jen několik základních rad a uvidíte, že chybějící energie se znovu vrátí.

5 tipů, jak skoncovat s podzimní únavou?

1. Detoxikace těla – v našem těle se během léta nahromadily škodliviny, proto je nejvyšší čas se jich zbavit. Detoxikace by měla být komplexní. Mimo to, že se budeme cítit dobře, správnou detoxikací se zvyšuje i imunita. Základem je pročištění střev a další zastávkou by měly být močové cesty, které jsou na podzim mnohem náchylnější na záněty. Rozhodně pak nezapomínejte na detoxikaci jater. Ty jsou totiž hlavní čističkou našeho těla. Během detoxikace je tedy vhodné vyvarovat se alkoholu, kofeinu, tučných jídel, ostrého koření a bílé mouky. Ve svém jídelníčku byste měli dát přednost ovoci, zelenině a různým bylinným čajům.

Kafe.cz radí:

  • Vyzkoušejte například pití zelené kávy, tedy kávy ze zrn kávovníku, která nebyla pražena ani jinak upravena, a jsou tak bohatá na antioxidanty. Takováto detoxikace těla je vhodná hlavně na začátku podzimu, aby se všechny škodliviny vyplavily z těla pryč. Detoxikace je zásadní i pro zdárné hubnutí, které je rovněž možné podpořit instantní zelenou kávou s kokosem, který navíc vaše tělo přivede na vzpomínky na léto.

2. Správné stravování – O stravování a životosprávě se mluví stále dokola, ale kdo z nás to skutečně dodržuje a ví, co je správné? Pravidelně rozvržená strava do 4 – 6 menších porcí, o polovinu menší večeře než oběd, menší přísun sladkostí zejména odpoledne a večer a především vydatná snídaně. Zkuste tyto tipy dodržovat, přidejte do jídelníčku lehčí jídla, zeleninu, ovoce, ryby nebo kuřecí maso a uvidíte, jak svěže se začnete cítit.

3. Dodržování pitného režimu – Důležitý je i přísun tekutin v dostatečném množství. Dospělý člověk by během dne měl vypít 2,5 – 3 litry tekutin. Nejvhodnější je pochopitelně voda, minerálky, ale i ovocné nebo zeleninové šťávy či zelené čaje bez cukru. Naopak bychom se měli vyhnout slazeným chemickým nápojům a šťávám.

4. Doplňte vitaminy a minerály – Na podzim je důležité doplnit tělu látky potřebné k jeho správnému fungování. Navíc také posilují imunitu, což se v sychravém podzimním období rozhodně hodí. Zaměřte se na doplnění zinku, ten totiž zabraňuje rozmnožování virů. Vhodný je v kombinaci s vitaminem C, jenž je jedním z nejsilnějším přírodních antioxidantů.

5. Pravidelné procházky a relax – Čerstvý vzduch je další faktor, který na organismus působí blahodárně. Procházky na čerstvém vzduchu a v přírodě osvěží, dodají energii a hned se nám lépe myslí i pracuje. Pohyb posiluje naši obranyschopnost, také spaluje tuk a toxiny jsou vyplavovány v potu, který z těla vylučujeme. Navíc podzimní příroda představuje tolik důvodů, proč ji vidět. Pouštění draků, procházky se psem nebo s dětmi a pečení brambor nebo jablek je jen několik málo z nich. S tím vším souvisí i potřeba odpočinku a relaxu. Udělejte si tedy čas sami pro sebe a unikněte každodennímu stresu. A rozhodně nezapomínejte na dostatečný a kvalitní spánek.