Co dělat, abyste měli zdravé zuby a dásně?

1. PÉČE O ZUBY ZAČÍNÁ V DROGERII
Pravidelně pečujete o své zuby, ale výsledek se nedostavuje? Chybu jste mohli udělat už při výběru zubního kartáčku! Na trhu je dnes celá řada různých značek. Zubní kartáčky se mezi sebou liší tvarem, velikostí, délkou hlavy, tuhostí a délkou štětin a také směrem jejich svazků. Každému vyhovuje jiná tuhost štětin, tvar kartáčku, rukojeť apod., a proto lidé volí kartáčky, které jsou pro ně nejpraktičtější. A to je často kamenem úrazu! Dentální hygienistka Lenka Rusinková doporučuje: “Lidé by měli volit zubní kartáčky s krátkou hlavou, která umožňuje lépe se zaměřit na jednotlivé zuby. Pro dokonalé odstranění zubního plaku je potřeba vybírat mezi kartáčky střední a měkké tvrdosti. Vyvarovat byste se měli především tvrdých kartáčků, které by vám mohly poranit dásně.“

UPOZORNĚNÍ: Na zubním kartáčku nešetřete! Vyměnit byste jej měli nejpozději po 2-3 měsících, a pokud jste nemocní, tak ihned po odeznění příznaků choroby.

Klasický nebo elektrický zubní kartáček?
Trendem dnešní doby se staly elektrické kartáčky. Lenost člověka dohnala k tomu, že raději vsadí na jednodušší metodu. „Standardně doporučuji klasický zubní kartáček, pokud však pacient není schopen si zuby vyčistit důkladně sám, je načase zvážit sonický elektrický kartáček. Výběr kartáčku je především individuální záležitostí,“ konstatuje zubní hygienistka.

Zubní nit nebo mezizubní kartáček?
„Každý člověk preferuje jiné pomůcky dentální hygieny, ten, kdo má zuby těsně u sebe, raději sáhne po dentální niti. Avšak pacienti s průměrnou velikostí mezizubních prostor preferují mezizubní kartáčky,“ dodává Lenka Rusinková.

2. NESTAČÍ SI ZUBY PRAVIDELNĚ ČISTIT

Věnujete se ústní hygieně pravidelně ráno a večer, ale návštěva u zubaře je pro vás přesto horor? Nebojte se požádat svého stomatologa nebo dentálního hygienistu, aby vám ukázal, jak si máte zuby správně čistit.

NA CO SE ZAMĚŘIT PŘI ČIŠTĚNÍ ZUBŮ?

  • Držte kartáček jako tužku v uvolněné ruce. Rozšířeným zlozvykem často bývá držení kartáčku v sevřené pěsti. Díky tomuto držení vyvíjíte na zuby zbytečně velký tlak, a tak poškozujete sklovinu a hlavně odíráte krčky zubů a dásně, které pak mohou krvácet.
  • Čistěte si zuby minimálně 5 minut. Ráno spěcháte do školy nebo do práce a čištění zubů mnohdy odbydete pouhými 2 minutami?! Tímto si zaděláváte na pozdější zubní kazy a paradontózu. Minimálně 3-5 minut byste si měli čistit zuby kartáčkem a další 2-3 minuty věnovat péči o mezizubní prostory, kde se usazuje nejvíce bakterií. „Nejvhodnější na péči o mezizubní prostory je zubní nit a mezizubní kartáček, protože důkladně odstraní plak a zbytky jídla v mezizubí,“ doporučuje dentální hygienistka.
  • Čistěte si zuby krouživými pohyby. Zastaralá metoda, kdy se kartáček vodorovně posouval po zubech ze strany na stranu, není šetrná k zubním krčkům, proto raději volte krouživé pohyby. Zubní kartáček přiložte štětinami, pod úhlem 45 stupňů na přechod zubu a dásně, začněte dělat malé vibrační pohyby/kroužky, aby se vlákna kartáčku dostala i pod dáseň. Díky tomu se zbavíte i bakterií. Nezapomínejte na vnitřní stranu zubu a zadní prostory.
  • Po pečlivém čištění byste měli hygienu zakončit výplachem úst ústní vodou. Vyberte si takovou vodu, která se zaměřuje především na zdravé zuby a dásně. Díky ní se vyhnete krvácení dásní, aftům, váčkům, zubním kazům a také největšímu strašáku – paradontóze. A právě taková je ústní voda s Chytrou houbou neboli Pythiem Oligandrem, kdy tento mikroorganismus příznivě působí v ústní dutině a účinně zabraňuje krvácení dásní.


3. OMEZTE KONZUMACI KÁVY A ČERVENÉHO VÍNA. NA CIGARETY ZAPOMEŇTE!

Den začínáte kávou, o pauze si odskočíte na cigaretu a večer to zakončíte dvojkou červeného? V tomto případě se nemůžete divit, že vaše zuby mají k bílé barvě daleko, a to i v případě, že utrácíte každý měsíc za bělicí pasty, ústní vody či bělení zubů. Každá radost něco stojí a chcete-li okouzlovat zářivým úsměvem, omezte konzumaci kávy, čaje, červeného vína; zlozvyku jménem cigarety se raději zbavte úplně. Další překážkou v cestě za bílými zuby je užívání antibiotik, které se ukládají v kostech a zubech, tudíž můžou mít vaše zuby nádech žlutého až šedivého odstínu. Ke zdravému úsměvu vám dopomůže například zelenina, ale i ovoce, jako jsou jablka a jahody.

4. VYHNĚTE SE SLADKOSTEM A SLAZENÝM LIMONÁDÁM
Dopřáváte si každý den čokoládové tyčinky a colu? V tom případě byste se měli zamyslet. Konzumace sladkostí a přeslazených limonád je nejen vysoce škodlivá pro lidský organismus, ale bohužel je to také ničitel zubní skloviny a narušitel ústní mikroflóry. V ústech se snižuje pH, a tím dochází k rozpouštění minerálů zubní skloviny. Takto oslabený zub je mnohem náchylnější ke vzniku zubního kazu. Kromě cukru jsou velkým nepřítelem i citrusy, které jsou sice bohatým zdrojem vitamínu C, ale pro zuby jsou díky kyselosti pohromou.

5. NAVŠTĚVUJTE ZUBNÍHO HYGIENISTU
Ještě před pár lety nebylo zvykem navštěvovat zubního lékaře a zároveň i dentálního hygienistu. Možná to vypadá jen jako trend dnešní doby, ale není tomu tak. „Dentální hygienista důkladně vyčistí zuby a dásně, odstraní zubní plak, kámen a pigmenty. Správně instruuje pacienta a doporučí mu vhodné pomůcky dentální hygieny. Pravidelnou návštěvou si pacient prodlužuje životnost svých zubů a zlepšuje celkové zdraví. Navíc díky pravidelným návštěvám předcházíte bolestem zubů, zánětům dásní, pigmentacím na zubech a celkovému oslabení imunitního systému v důsledku dlouhodobého zánětu v ústech a někdy i infekčních ložisek. Proto je důležitá pravidelná návštěva u stomatologa a dentální hygienistky, abychom těmto problémům předešli,“ konstatuje Lenka Rusinková.

6. ZUBNÍMU LÉKAŘI SE NIKDY NEVYHÝBEJTE
Návštěva zubního lékaře je téměř pro každého člověka velmi stresující. Naštěstí dnes existuje mnoho zubařů s citlivým přístupem, kdy „vrtání“ zvládne i ta největší citlivka. Abyste zákrokům lékaře předcházeli, je potřeba ho pravidelně navštěvovat. Překonejte lenost a strach, vyplatí se vám to!
A to minimálně v tom, že lékař odhalí zubní kaz v jeho počátečním stadiu. Stomatologa byste měli navštěvovat pravidelně 2x ročně, abyste měli zdraví vašich zubů pod kontrolou.

7. DOMÁCÍ BĚLENÍ ZUBŮ - ANO ČI NE?
„V této době je bělení zubu velice populární, ale musíme si uvědomit, že není pro každého! Je důležité, aby měl pacient zdravý a sanovaný chrup, aby si bělením neublížil. Na trhu je mnoho přípravků na domácí bělení, ale v tomto ohledu by se měl člověk spoléhat na odborníky a dát si doporučit typ a koncentraci bělení. Rozhodně nedoporučujeme bělení z drogerie a lékárny, ale když už se rozhodnete pro bělení, musí to být pod kontrolou odborníka. V České republice může zuby bělit zubař nebo dentální hygienista,“ upozorňuje Lenka Rusinková.

8. ŽVÝKAČKY – ANO ČI NE?
„Ano... Žvýkačky vyrovnávají pH v ústech asi po 20 minutách. Ideální je používat žvýkačky po jídle, kdy aktivují zvýšenou sekreci slin a částečně mechanicky odstraňují mikrobiální plak ze zubů. Doporučuji žvýkačky bez cukru, maximálně 4krát za den,“ konstatuje Lenka Rusinková.