Všimněte si, že se vám vůně dechu automaticky zhoršuje při chřipce či nachlazení; zapáchající dech trápí také osoby trpící cukrovkou, žaludečními vředy či jícnovým refluxem, a doprovází dokonce i tak závažná onemocnění, jako je rakovina žaludku nebo jícnu. Jestliže ale špatný dech není doplněn dalšími příznaky, jeho příčinu najdeme nejspíš ve stravě.

Například česnek je velmi zdravý a jeho pravidelnou konzumaci lze jen doporučit, musíte ale počítat s tím, že z vás bude cítit ještě druhý den, i když jste si třikrát vyčistili zuby. Vůně vycházející z úst počíná už v žaludku, a ten kartáčkem s pastou nevydrhnete.

Vyvážená strava

Prvním krokem k vonnému dechu by měla být vyvážená strava a dostatečný pitný režim. Nepříjemného pocitu v ústech po vypití kávy s mlékem se zbavíte jednoduše tím, že vypijete sklenici vody. Dech se vám ještě více osvěží, pokud do této vody kápnete trochu citrónové šťávy.

Dejte pozor na redukční diety, při nichž se zcela vynechávají sacharidy. Tělo je sice za takové situace nuceno spalovat místo cukrů tuky, ale zároveň uvolňuje keton, který způsobuje silný zápach z úst. Problém můžete zkusit zmírnit zvýšeným přísunem vlákniny.

Ústní hygiena

Předpokládáme, že zuby si čistíte pravidelně. Nezapomínejte přitom přejet kartáčkem i po jazyku, na kterém se zachytávají drobné částečky potravy a bakterie se tu mohou množit stejnou rychlostí jako mezi zuby.

Vonné bylinky i koření

Naši předkové měli dobrou zkušenost s aromatickými bylinkami, které se užívaly nejen jako přírodní medicína, ale i jako prostředek k dosažení vonného dechu. Není náhoda, že se řada jídel dodnes zdobí snítkem petrželky - není to jen ozdoba. Pokud petrželku po jídle poctivě rozžvýkáte, můžete bez obav rovnou vtisknout polibek svému protějšku.

Vonnému dechu napomůže také máta peprná nebo meduňka, ať už čerstvá, nebo v podobě odvaru, kterým si vypláchnete ústa. Z koření prý nejlépe zabírá hřebíček a kmín.