Doktor se přitom jen pousmál – vždyť jde jen o vlčí, anebo ječné zrno! Jaký je mezi nimi rozdíl a jak jim předcházet!

Po ránu se podíváte do zrcadla a jste v šoku. Máte zarudlé a oteklé víčko, bolí vás, a když mrknete, cítíte nepříjemný tlak. „Proboha, co to je?,“ ptáte se. Nemusíte se bát, pravděpodobně nejde o nic vážného. Všechno jsou příznaky ječného, anebo vlčího zrna. Myslíte, že jde o jedno a totéž? Tak to se pletete. Zatímco ječné zrno hnisá a samo praskne, to vlčí je záludnější – pod víčkem se vytvoří skutečné zrníčko, které se někdy musí i chirurgicky odstranit.

První zrno dokáže vyděsit

Pokud se s některým ze zrn setkáte poprvé, pravděpodobně se vyděsíte. Sami oční lékaři přiznávají, že k nim lidé často přicházejí vyděšení nebo jdou rovnou na pohotovost. Přitom zkušený očař zrna dokáže odhalit hned ode dveří.

Ječné zrno samo praskne

V očních víčkách je umístěno několik typů žláz, které se mohou ucpat – a právě ty postihují zmíněná zrna. Pokud dojde k ucpání a infekci drobných povrchních žlázek na okraji víčka, vzniká ječné zrno, které je zánětem tzv. Mollovy nebo Zeisovy žlázy. Příčin jeho vzniku může být hned několik – mezi ty nejčastější patří špatná hygiena, nedostatek vitamínů, nevhodná strava, snížená imunita, anebo jiné onemocnění, například cukrovka. V počátcích stojí otok a bolest víčka, na jehož okraji se velmi rychle vytvoří začervenalé místo, pod kterým se nachází dutina s hnisem. Zrno pak do týdne většinou samo praskne. Průběh celého procesu se dá navíc urychlit teplými obklady oka.

Vlčí zrna je třeba léčit

Horší situace nastává u vlčího zrna. V tomto případě se totiž jedná o zánět tzv. Meibomovy žlázy, která je poměrně hluboko, a tak probíhá pomaleji a je bolestivější. Nejdříve vzniká velký otok a zarudnutí celého víčka. V dalším průběhu se zánět ohraničí, vytvoří se tuhá bulka pod kůží, která má velikost asi 3 až 8 milimetrů. Při léčbě se používají antibiotické masti, často v kombinaci s kortikosteroidy, které se několikrát denně aplikují pod víčko. Pokud ovšem budete mít smůlu a zrno se vám při léčbě nevstřebá, dá se vzniklé bulky zbavit jedinou cestou – pomocí ambulantního chirurgického zákroku.

Jak zrnům předejít?

Co dělat, abyste zabránila vzniku zrn? Bohužel možností je minimum. Doporučuje se zlepšit hygienické návyky – především nedotýkat se očí špinavýma rukama. Velkou roli hraje také strava. Stejně jako pro celý organismus, i proti zánětům je důležitý dostatečný přísun ovoce a zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin, semínek a ořechů. Svou roli hrají i vitaminy – především B a C. Naopak neprospívá alkohol, cukr a bílé pečivo, proto bychom je v případě, že nás vlčí či ječná zrna trápí, měli omezit.

Kafe.cz zjistilo:

  • Ječné a vlčí zrno se častěji vyskytuje u lidí s mastnou pokožkou. Někdy jsou ječná nebo vlčí zrna vyprovokována hormonálními změnami, imunologickou poruchou či nesprávnými brýlemi. Oči se pak nadměrně namáhají a může to vést k zánětům víček. Proto je vhodné přeměřit dioptrie, provést imunologické vyšetření a vyšetření celkového zdravotního stavu.
  • Oba druhy zrn zhoršuje nadměrná práce s počítačem za špatných podmínek a nedostatečné mrkání při pohledu na monitor.