Zaručené dietní trháky, kvalitní kosmetika, vyladěný šatník, hodiny strávené ve fitku a odříkání si večeří... Nepřipomíná vám to něco? Celý kosmetický a módní průmysl je založen na tom, že většina z nás se sebou není spokojená. Neustále máme pocit, že je třeba na sobě něco zlepšovat. Stále tak v touze být dokonalé saháme po dalších a dalších novinkách.

Já a krásná? To určitě!

Ať děláme, co děláme pocit, že jsme dokonalé, se stále nedostavuje... Paradoxní je, že ani velmi krásné ženy si o sobě často nemyslí, že by byly nějak zvlášť přitažlivé. Na komplimenty svého okolí pak reagují spíše nedůvěřivě, anebo je přímo automaticky odmítají. A pak jsou tu ženy, které nejsou kdovíjaké krasavice a přesto – umějí se nosit a je na nich na první pohled vidět, že si o sobě myslí, že jsou přitažlivé. V čem to je?

Klíč k půvabu? Sebevědomí!

Právě tyto ženy, které dávají najevo svému okolí, že jsou atraktivní, vyzařují určité zvláštní fluidum. To zdaleka nespočívá v tom, že by byly skutečně mimořádné půvabné, ale okolí vnímá informaci, kterou vysílá jejich zdravý úsměv a sebevědomé pohyby. Právě těmto ženám se daří oslovit atraktivní a stejně sebevědomé muže jako jsou ony samy. Klíč k půvabu je tedy v sebevědomí? Ano. Věřit svému vzhledu sice není všechno, ale právě tento nezanedbatelný prvek bývá tím, co nám nejvíce v naší touze po dokonalosti chybí.

Kořeny jsou v dětství

Kořeny nízkého sebevědomí a zkresleného vnímání sebe a své postavy je možné hledat už v dětství. Česká výchova je tradičně orientována spíše na kritiku dětí než na pochvalu. Rodiče ale nemusejí být vždy vědomě odpovědní za nízké sebevědomí svých dětí. Nejistota a pocity méněcennosti nás navíc často nutí na sobě pracovat a usilovat o lepší vzhled a schopnosti. Pokud nás ale nízké sebevědomí provází i dospělostí, často si v sobě neseme pocity, které provázely naše dospívání.

Překvapení po letech

Dnes šestatřicetiletá Jana si nedávno prohlížela s přítelem staré fotky. Nejdřív mu ani nechtěla ukázat ty, na kterých je v pubertě, byla tehdy přece hrozně tlustá. Když se její přítel na fotku podíval, upřímně se divil: „Vypadáš na té fotce úplně jako ty dívky, které jsem se tehdy bál pozvat na rande, že by mě odmítly.“ Jana fotku několik let neviděla, zadívala se na to děvče a musela říct, že její přítel má pravdu. Opravdu jí to slušelo.

Dívejte se na sebe jinak - lépe

Mindráky z puberty si ale často bohužel neseme životem dál. A docela zbytečně. Třeba jen proto, že se některé z nás v něčem malinko lišily, stávaly se ve školním věku terčem posměchu. A pak už nás nenapadlo přemýšlet nad tím, že právě ona odlišnost náš činí výjimečnou a sluší nám. Honba za módními výstřelky, trápení se dietami, zoufalství před plnou skříní, že nám nic nesluší – to vše bychom si mohly ušetřit. Musíme ale konečně vyrůst ze svých nejistot a začít se mít rády. Je to jednoduché – při pohledu do zrcadla na sobě nehledejme zápory, ale klady. A začněme se mít rády právě za to, co je na nás hezkého.

Zamilujte se do sebe: 8 kroků jak na to

  1. Napište si na papír pět vašich pozitivních vlastností a postupně připisujte další. Každý den si je opakujte.
  2. V hlavě se vám honí kritické myšlenky ve vztahu k vlastnímu tělu – řekněte STOP a mechanicky si opakujte alespoň tři vaše pozitivní vlastnosti (dostanou se vám do podvědomí a odrazí se pak v sebevědomém vystupování a v různých situacích).
  3. Stoupněte si každý den před zrcadlo, usmívejte se na sebe vlídně a přátelsky. Pochvalte se, říkejte si: Jsem báječná!
  4. Napište si váš největší osobní úspěch (netvrďte, že žádný nemáte!).
  5. Napište si tři i více vlastností, které na vás obdivuje dobrá kamarádka.
  6. Mluvte o sobě pozitivně.
  7. Naslouchejte pečlivě přátelům, často vám naznačují, či dokonce přímo říkají, co se jim na vás nelíbí.
  8. Věřte sama v sebe!