Pneumokok (Streptococcuspneumoniae) je kulovitá bakterie, která se běžně vyskytuje v nosohltanu přibližně u 10 % dospělých a 60 % dětí, aniž by působila nějaké zdravotní komplikace. Osidluje sliznice úst, nosu a horních cest dýchacích a lidé s plně funkčním imunitním systémem jí jen tak nepodlehnou.

Onemocnění, které pneumokok vyvolává, je tedy často důsledkem nízké amputaci posledních článků prostředníku levé ruky, palce a ukazováku pravé ruky a všech prstů na obou nohou. Následovala rehabilitace, pravidelné kontroly a postupné, velmi volné přidávání zátěže.

„Když jsem šla poprvé po nemoci opět do práce, dny se už krátily, bylo pryč i babí léto, všechny kytičky na zahrádce už odkvetly a listí na stromech hrálo všemi barvami. Byl konec října, sychravý podzim, děti už měly probráno pořádný kus učiva,“ vypráví paní Hana. „Urputným cvičením jsem se dokázala naučit opět chodit, dokonce jsem zase začala řídit auto. Kdykoliv slyším o pneukokové infekci a o tom, jak někdo přišel o celé končetiny, jiný zemřel, jsem ráda, že jsem dopadla tak, jak jsem dopadla. Už jsem tady nemusela vůbec být.“

Pokud máte pocit, že se jedná o velmi vzácné onemocnění, statistiky hovoří jinak. Na pneumokokovou infekci zemře celosvětově každý rok 600-800 tisíc lidí. U nás bylo v roce 2014 evidováno 337 případů invazivních pneumokokových onemocnění, z nichž 52 skončilo úmrtím. Jediná možnost, jak se před tímto onemocněním zcela chránit, je očkování.