Je dobře známo, že ženy s vyvinutějším hrudníkem mohou trpět bolestmi zad. Stane-li se tento problém pro dotyčnou nesnesitelný, může ji dovést až k plastické operaci zmenšení prsou. Co si už ale spousta lidí neuvědomuje, mnohé zdravotní obtíže způsobuje i špatně zvolená podprsenka.

Bolesti spojené s poprsím se týkají zejména žen, které nosí košíčky D a větší. Jen pro zajímavost, ňadro velikosti D váží okolo půl kilogramu, což není zanedbatelná váha, máte-li ji neustále nosit na hrudi ve dvojím vydání. Navíc vše, co nosíte v rukách nebo na přední části těla, působí na záda dvojnásobnou vahou.

"Jestliže nosíte špatnou velikost podprsenky, váha prsou namáhá ramena i šíji. Odtud pak bolest vystřeluje až do hlavy," vysvětlila odbornice na spodní prádlo Paula Svoboda. Špatně padnoucí podprsenku podle ní nosí až 78 procent žen. "Je důležité, aby vám podprsenka opravdu přesně padla a poskytla ňadrům potřebnou oporu."

"Zeptala jsem se jedné zákaznice, zda netrpí bolestmi šíje či hlavy, protože jsem viděla, že má prsa stlačené v podprsence o dvě čísla menší, než by měla nosit. Ukázalo se, že bolestmi trpí už roky a netuší, co je způsobuje. Vybraly jsme správnou velikost podprsenky a zákaznice mi za pár týdnů přišla poděkovat. Bolesti zmizely," uvedla příklad z praxe Paula Svoboda.

Ženy by podle ní měly kupovat nové kousky spodního prádla každý rok, protože podprsenky se během času roztahují a přestávají poskytovat vhodnou oporu. Před každým nákupem se také správným přeměřením ujistěte, zda se vaše tvary nezměnily a nepotřebujete jinou velikost.