Jedna z mnoha

Poslední dobou světem hýbe kult oblých křivek a lásky k vlastnímu tělu v každé velikosti, ale ve většině žen je i tak zakořená touha po štíhlé a pevné postavě. Bohužel se jí snaží dosáhnout pomocí drastických diet a riskují tak své zdraví. Dva krajice chleba a litry vody se špetkou kajenského pepře ještě nikomu užitek ani trvalý výsledek nepřinesly. Promyšlená kombinace cukrů, tuků a bílkovin je tou jedinou správnou cestou. Program "Whole30" je nastavený přesně na měsíc, je přísný a náročný na psychiku i čas, ale s tělem udělá divy.

Co se smí?

Program je postavený tak, abyste mezi jednotlivými jídly nehladověli. Pokud se tak stane, máte špatně nastavené velikosti jednotlivých porcí. Vajec, co unesete v jedné hrsti, masa o velikosti dlaně, zeleniny tolik, abyste zapnili místo na talíři. Ve skutečnosti je to ale samozřejmě o něco složitější. Každé jídlo musí obsahovat ideálně sezónní zeleninu a vejce nebo maso. I když se takový jídelníček může zdát stereotypní, opak je pravdou. Zjistíte, kolik druhů vůbec existuje a doposud jste je neochutnali.

Batáty zaženou chutě na sladké i na slané, fazolky si dáte místo křupavých tyčinek, tuřín už nebudete mít za žrádlo pro prasata, ale nahradíte jím brambory, z cukety bude vaše nejlepší kamarádka. V ideálním případě byste vajíčka sebrali od vlastních slepic, chovali tři prasata a jednu krávu a za domem měli ovocný sad. Takové možnosti má ale málokdo, a tak se musel program přizpůsobit současnému způsobu života.

Seznam potravin, které mají zelenou, je sice krátký, ale pod každou odrážkou se skrývají desítky lahůdek:

  • Maso (kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí, zvěřina, ..)
  • Ryby a mořské plody (losos, tuňák, treska, kapr, amur, krevety, ..)
  • Vejce
  • Ořechy (mandle, kešu, para, pekany, makadámie, pinie, ..)
  • Zelenina (mimo běžně dostupnou zeleninu zkuste i artyčoky, pak choi nebo maniok)
  • Ovoce (avokádo, papája, granátové jablko, ..)
  • Zdravé tuky

Není potřeba kupovat všechny potraviny v bio kvalitě. U některých se to ale skutečně vyplatí:

  • Zelenina a ovoce konzumované se slupkou
  • Prorostlé maso, kdy se většina přídavných látek usadí právě v tuku
  • Játra, která platí za filtr těla (jak u člověka, tak u zvířat)
  • Oleje vyžadují během výroby tu nejlepší péči, pár korun navíc se vám vrátí
  • Vejce zkuste sehnat domácí, ty ze supermarketu vždy tepelně upravte!
  • Ghí balancuje na hraně, ale když už mléčný výrobek, tak bio

Co se nesmí?

Výčet bude poměrně krátký, ale obsáhne na dvě třetiny jídelníčku průměrného českého strávníka - pečivo, mléčné výrobky, sýry, sladkosti, luštěniny a polotovary. A to nejhorší na konec. Zakázané jsou i zdravé verze z nezdravého jídelníčku. To znamená, že je tabu udělat si květákové bramboráky nebo batátové palačinky. Už samotné názvy šálí mozek, nevědomky vás vrací o krok zpátky a dávají na frak vaší vůli.

Začátky jsou ale skutečně těžké. Člověk, který je zvyklý na načančané housky k snídani, koblihu ke svačině, neobědvá a k večeři se dorazí zbytkem lasagní a jogurtem s porcí marmelády, bude první týdny trpět jako zvíře a pociťovat abstinenční příznaky srovnatelné s těmi při odvykání kouření nebo lehkých drog. Vyděsí vás, kolik jídla budete muset sníst. Už jen tři vajíčka jsou pro netrénovaný organismus pořádná zátěž. Po pár dnech si tělo zvykne a naučí se rozložit si energii na celé dopoledne, aby do oběda nepociťovalo hlad. Významnou roli hrají i nové chutě, se kterými se tělo bude nějaký čas vyrovnávat. Program totiž není jen o jídle, ale o nastavení mozku a vlivu jednotlivých potravin na tělo a jeho správné fungování včetně hormonální spolupráce.

"Wholko" má jeden plusový bod navíc. Není jako ostatní stravovací programy, není drastický, není to dieta! Je to životní styl.

V galerii najdete mnoho zajímavých jídel. Některá z nich jako by se podobala pohledu do kaleidoskopu. Vyzkoušejte a nechte se unést na vlně zdravých chutí.