Ráda byste v letošní zimní sezóně poprvé zkusila snowboard, ale vůbec nevíte, jaké prkno správně vybrat? I když je nabídka na trhu poměrně široká, není to až taková věda, jak by se mohlo zdát.

Kritérií je více než u lyží

Základní kritéria pro výběr snowboardu jsou podobná jako u lyží, je jich ale více, tedy nejvíce záleží na vaší výšce a pokročilosti. Kromě toho je ale důležitá také velikost vaší nohy, a též styl, jakým se chystáte jezdit.

Jak byste tedy prkno měla vybírat?

Výška prkna

Snowboard by vám měl sahat zhruba po bradu s možnou odchylkou přibližně 5 cm. Pokud patříte mezi těžší váhové kategorie, volte spíše ten delší, naopak pro lehčí sportovkyně jsou lepší prkna o kousek kratší.

Tip Kafe.cz:

Pokud jste úplná začátečnice, volte raději kratší a měkčí prkno, které se lépe ovládá.

Šířka prkna

U snowboardu je na rozdíl od lyží důležité znát velikost vaší nohy. Neměla by totiž prkno přesahovat o více než o 1 až 3 cm z každé strany. Pokud máte výrazně větší nohu (platí to především pro muže, ale i některé ženy mají větší chodidla), volte prkna značená jako W (Wide), tedy širší.

Měkkost prkna

Jste-li úplná začátečnice, volte prkno měkčí. Je pomalejší, snadno se ovládá, takže se na něm lépe naučíte jezdit. Tvrdší prkna jsou určená pro pokročilé. Podle tvrdosti, jakou zvolíte, se pak vybírá i vázání a boty. Na měkké tzv. soft boty a vázání, na tvrdé patří tvrdé skeletové boty připomínající lyžařské přeskáče a tvrdé deskové vázání.

Tip Kafe.cz

Stejně jako u lyží existuje i u snowboardů dámská varianta lépe uzpůsobena něžnému pohlaví. Prkna bývají užší, měkčí a vázání se dává blíže k sobě. Ženy však mohou jezdit i na univerzálních snowboardech.

Styl jízdy

Stejně jako existuje více druhů lyží, je i více variant snowboardů. Univerzální, které se hodí na všechny terény a pro začátečníky, jsou značeny jako allround a allmountain. Do první kategorie pak spadá asi 70 % všech snowboardů. Pro ty, kteří to na prkně už umí a ve skákání a neupraveném terénu, jsou potom určeny typy freestyle a freeride. Závodní snowboardy jsou potom značeny jako race, anebo alpin.

Kafe.cz zjistilo:

Jádro snowboardu je vyrobeno z podélně naskládaných dřevěných špalíčků. Nejčastěji používanými dřevinami jsou topol, buk, osika a jasan.
Kombinací různě pružných dřevin a jejich polohou v jádře prkna lze ovlivnit celkovou tuhost prkna. Setkat se můžete s tzv. kevlarovými výztuhami. Kevlar je pětkrát silnější než ocel a používá se tam, kde je snowboard vystaven největší námaze.

Tipy Kafe.cz na dámské snowboardy

Gravity Sirene

Tento kousek patří k nejprodávanějším mezi dámskými snowboardy. Nabízí totiž vše, co ženy chtějí – líbivý design, kvalitní zpracování, celodřevěné jádro a možnost snowboard sladit s ostatními dámskými produkty.

Cena: 3 971 Kč (boardmania.cz)

X-Morph Missty

Tento krásný dámský snowboard se hodí pro pokročilé začátečnice i dobré snowboardistky. Lehce se ovládá, je odlehčený, snadno zatáčí a je přizpůsoben ženské anatomii.

Cena: 2 590 Kč (levnesnowboardy.cz)

Ema Orange

Ema Orange je špičkový univerzální dámský snowboard vhodný jak pro freestyle, tak pro freeridové svezení. Tvarem, tvrdostí a designem je přesně to, co ženy vyžadují od špičkového snowboardu.

Cena: 5 899 Kč (mojelyze.cz)

Již příští týden se dozvíte, jak správně vybrat boty a vázání na snowboard.