1. Přelaďte na muziku (nebo na ticho)

Snažíte se něco „vyplodit“, ale kancelář připomíná spíše telefonní ústřednu, kolegyně tlachají do aleluja a z rádia se line muzika, která vám drásá nervy?

Není se čemu divit, že nejste schopná se na svou práci patřičně koncentrovat. V tom případě si do uší dejte sluchátka a uzavřete se do své vlastní, zvukově příjemné bubliny. Podle některých vědců je ze všeho nejlepší izolovat se do ticha a tvrdí, že puštěná hudba snižuje například paměťové schopnosti.

2. Vzpomeňte si na Buddhu

Zakladatel nejstaršího univerzálního náboženství – buddhismu, vlastním jménem Siddhártha Gautama, byl beze sporu moudrý muž, který obohatil svět o spoustu výroků hodných zamyšlení.

Proto když budete mít v zaměstnání pocit, že nevíte kudy kam, připomeňte si tato slova: „Vaší prací je zjistit, co je vaší prací, a pak se jí oddat celým srdcem.“

Podle vědců navíc i krátká meditace zlepšuje soustředění.

3. Nenechte se rušit

Až 60 % různých rušivých podnětů přichází podle výzkumů z telefonu, internetu, facebooku... Pokud vám opravdu jde o (pracovní) krk, pracujte off-line, dokud nebudete hotová.

4. Co nemusíte udělat dnes, odložte...

Když to nejde, tak to prostě nejde. Ani kdyby vám za patami hořelo a pronásledovalo vás stádo volů, nejste s to ze sebe rozumově ani fyzicky nic dostat.

V tom případě je nejlepší odsunout danou věc stranou a vrátit se k ní, až se budete cítit „ready“. Přece když to počkalo do teď, pár hodin navíc to už nevytrhne. Jestliže vás tlačí uzávěrka projektu, dopřejte si alespoň minutku odstupu - například si uvařte kávu nebo se projděte. Hlava možná naskočí, za pokus to určitě stojí.

Pohyb hodně pomáhá. Jestli se můžete projít, krátce si zacvičit, projet se na kole a k úkolu znovu zasednout, pak se vaše šance uspět velmi zvyšují.

5. Znovu a jinak

Pokud děláte dokola to samé a nepřináší to žádné ovoce, pak nejspíš děláte něco špatně. Všeho nechte, zapomeňte na metodu, kterou jste do teď zkoušela, a podívejte se na problém jinýma očima.

Pomůže nechat stranou moderní technologie a vzít do ruky papír a tužku. Řešení máte pravděpodobně na dostah ruky, jen ho možná nevidíte a utříděním myšlenek se konečně objeví.

Právě nový úhel pohledu často vede k tomu, že zvládnete nejtěžší část úkolu v rekordním čase, a navíc s obstojným výsledkem.

6. Požádejte o názor muže

Pokud máte ve své blízkosti kolegu, kterého můžete požádat o názor na věc, udělejte to.

Muži jsou jinak nastavení, dokáží lépe vygenerovat jádro problému i když se dokáží soustředit kratší dobu než ženy a snáze je něco vyruší.

Ostatně... Víc hlav víc ví - jestliže je k tomu vhodná konstalace, hoďte problém do pléna a třeba se budete divit, jak rychle se vyřeší.

Pusťte na scénu životabudiče

Zapomeňte na dietu (jednou za čas se svět nezboří) a doplňte byť jen krátkodobě hladinu cukru, případně si pomozte trochou kofeinu. Skvěle funguje také zelený nebo bílý čaj.

Tip kafe.cz: Nevyspalý člověk ztrácí během dne až 30 % schopnosti se soustředit.