Proč jsme náměsíční? Je to tím, že celou noc mozek střídá období bezesného spánku se sněním. Náměsíčník je vlastně zachycen v matoucím přechodném stavu – napůl spí, napůl bdí, což je způsobeno malou závadou ve spícím mozku. Normální náměsíčnost se objevuje, když lidé spí, ale nic se jim v tu chvíli nezdá. Psychologové tvrdí, že náměsíčný člověk se skutečně může jakoby nic procházet po okapu nebo střeše, odcházet z bytu a za několik minut se vrátit, dokonce si prý může rozsvítit a začít číst knížku.

Ženy ve spánku i uklízejí

Jsou známy i případy žen, které začaly ve spánku uklízet, nebo dětí panicky hledajících hračku, kterou ve skutečnosti nikdy neměly. Fáze náměsíčnosti trvá obvykle jen několik minut, ale může se během noci několikrát opakovat. Náměsíčnost každopádně není radno brát na lehkou váhu. V tomto stavu může dotyčný ublížit sám sobě, ale i někomu jinému. Dokonce byl zaznamenán případ, kdy náměsíčník během svého nočního řádění zabil člověka. Druhý den si ale vůbec nic nepamatoval.

Ráno je paměť „vymazaná“

Ze všeho nejzáludnější je, že u náměsíčníka je někdy těžké zjistit, jestli spí nebo bdí. Může mít totiž oči jak zavřené, nebo otevřené, a na kladené otázky dokonce odpovídat! Ráno si ne-pamatuje vůbec nic, nebo jen útržky, o kterých si myslí, že se mu zdály. Máte-li proto v rodině náměsíčníka, je důležité udělat některá bezpečnostní opatření. Okna i dveře by měly být pečlivě zavřeny, z pokoje je vhodné odstranit ostré a nebezpečné předměty, aby si noční tulák nemohl ublížit. A hlavně – nachytáte-li náměsíčníka, jak se toulá po bytě, nebuďte ho, ale jemně ho odveďte do postele! V opačném případě byste ho mohli velice nepříjemně vyděsit.

Kafe.cz zjistilo

Rady pro klidnou noc

Aby měl náměsíčník klidnou noc bez nočního toulání, je důležitá pravidelnost v ukládání se ke spánku a dostatek spánku, omezení příjmu tekutin na noc, relaxace, odstranění stresu a napětí. Večer by se také již neměly jíst těžké a dráždivé pokrmy, včetně čokolády. Pomáhá i půl hodinová horká koupel. Pozor, sprchování má opačný účinek! Přestože se nejedná o žádné závažné onemocnění, při těžších a opakovaných výskytech náměsíčnosti je vhodná návštěva specializovaného neurologa.

Test Kafe.cz

Máte sklony být náměsíčná?

Většina náměsíčných lidí o svých nočních aktivitách vůbec neví. Pokud si náhodou něco pamatují, tak to přičítají snům. Jak jste na tom vy? Zjistíte to v našem testu. Stačí, když si budete počítat otázky, na které jste odpověděla ANO.

  • Byl někdo z vašich předků náměsíčný?
  • Cítíte se často unavená?
  • Jste denně vystavena stresu?
  • Pijete hodně kávy, nebo alkoholu?
  • Pracujete na směny?

Vyhodnocení

Pokud jste kladně odpověděli alespoň na tři otázky, tak jste potenciálním adeptem na noční život, o kterém nemáte ani zdání. Není od věci poptat se svých nejbližších, jestli občas ze spaní něco nevyvádíte. Pokud ano, spěchejte k doktorovi.

Kafe.cz zjistilo

  • Náměsíčnost se odborně nazývá somnambulismus.
  • Podle statistik 10 - 30 % dětí zažije alespoň jednou chození ve spánku. U dospělých se pak pohybuje mezi 1 a 7 %.