Mýtus 1: Prudký nárůst počtu obézních lidí je daní modernímu životnímu stylu
Obezita má mnohem víc společného s tím, co jíme, než s naším životním stylem. Většina z nás si vůbec neuvědomuje, že například počet obézních lidí v Británii až do sedmdesátých let minulého století nikdy nepřekročil 2 procenta. A na přelomu tisíciletí to najednou bylo 25 procent. Důvod je jednoduchý – v roce 1983 odborníci změnili svá zdravotní doporučení týkající se diet. Když se podíváte na statistické grafy, počet obézních lidí od té doby raketově vyletěl vzhůru. Starý pohled na příčiny tloustnutí byl jednoduchý: potraviny z mouky a obilnin vedou k tloustnutí a potraviny s obsahem cukru jsou v tomto směru daleko nejhorší. Máma a babička nám říkaly, že máme jíst játra, vajíčka, sardinky a na zeleninu dávat máslo. Najednou se ale doporučovaly škrobovité potraviny, o kterých jsme z minulosti věděli, že se po nich tloustne (rýže, těstoviny, brambory a chleba). To byl zcela zásadní obrat.

KAFE.cz zjistilo:
Česká republika se, co se obezity týká, řadí na přední příčky v Evropě. Podle nejnovějších údajů je u nás obézních 31 % žen a 21 % mužů. Alarmující je především fakt, že roste počet dětí s kilogramy navíc – za posledních patnáct let se víc než zdvojnásobil.

Mýtus 2: Škrobovité uhlohydráty mají být základem vaší diety
Potraviny bohaté na uhlohydráty, jako jsou rýže, těstoviny, chleba a brambory, mají být základem našeho jídelníčku – alespoň to tvrdí někteří odborníci. Jenomže tato rada má jeden velký háček – uhlohydráty se během trávení mění na glukózu (cukr). Aby se tělo s novou situací dokázalo vyrovnat, začne vyrábět více inzulínu. Jenže jedním z hlavních úkolů inzulínu v těle je skladování tuků. Takže, jakmile sníte nějaké uhlohydráty, aktivuje se mechanismus na ukládání tuku. A všechny uhlohydráty, které tělo nestačí spotřebovat jako energii, se ukládají jako tuky. Měli bychom se proto vrátit do minulosti a jíst tak, jak nás to naučila sama příroda – a začít od masa, ryb, vajec, zeleniny a salátů.

KAFE.cz zjistilo:
Hlavním zdrojem uhlohydrátů jsou moučné výrobky, jako je pečivo nebo knedlíky. Jsou také součástí většiny druhů ovoce a zeleniny, například brambory jsou z 85 až 90 % tvořeny právě uhlohydráty.

Mýtus 3: Hubnutí je celé o počtu přijímaných a vydávaných kalorií
Tak jednoduché to nikdy nebylo, ani nebude. Lidé si často myslí, že když omezí přísun potravin o 500 kalorií denně, zhubnou za týden půl kila. Ze začátku to možná bude fungovat. Jenže pak si tělo uvědomí, že hladoví, a přejde na úsporný režim, aby si zachovalo energii. Současně tedy budete méně kalorií přijímat i vydávat. Hubnutí je více věcí ukládání a využívání tuku. Potřebujete, aby vaše tělo spalovalo více tuku, a toho dosáhnete omezením přísunu uhlohydrátů, nikoliv nižším množstvím kalorií.

Mýtus 4: Cvičení mě ochrání před tloušťkou
Jde o klasickou moudrost: Budu cvičit, spálím kalorie, zbavím se tuku a urychlím trávení. Opravdu tomu věříte? Cvičení navíc se totiž ukáže být kontraproduktivní – dostanete hlad a vaše tělo bude chtít doplnit zásoby uhlohydrátů. Pokud si chce člověk hlídat váhu, je mnohem jednodušší mít pod kontrolou to, co jí. Doslova. Ne kolik toho jí, ale co přesně. Pak už tolik nezáleží na tom, kolik cviků jste přidala nebo nepřidala.

Mýtus 5: Tuky nám škodí
Opravdové tuky ve skutečnosti neškodí. Na rozdíl od těch, které si člověk vytváří ve vlastním těle. Proč si vlastně myslíme, že je maso plné saturovaných tuků? Ve 100 gramech vepřového je 2,3 gramu nesaturovaného a 1,5 gramu saturovaného tuku. Každá buňka v lidském těle potřebuje tuk a mnoho lidí v Evropě trpí podle výzkumů nedostatkem tuky rozpouštějících vitaminů A, D a E, které pomáhají zachovat dobrý zrak, sílu kostí, duševní zdraví, snižují možnost rakoviny, chrání krevní buňky – a tím i srdce. Proto je třeba jíst tuky, abychom tělo zásobili těmito vitaminy.

KAFE.cz zjistilo:
Mezi tzv. zdravé tuky patří omega-3 a omega-9 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny najdeme v tučných rybách, vlašských ořeších, mandlích, listové zelenině, lněném oleji a semínkách. Omega-9 se nachází v olejích, nejvíce v olivovém, sezamovém, mandlovém, a dále je obsahují ořechy – např. kešu či pekanové, najdete je i v pistáciích, arašídech a avokádu.