Vodní sloupec

Pokud vybíráte oblečení pro zimní sporty, je právě hodnota vodního sloupce (v. s.) tou hlavní, o kterou byste se měla zajímat. Základní jednotkou je milimetr a jednoduše řečeno platí – čím je vyšší, tím je lepší. Jde totiž o měření vodotěsnosti látky, respektive vodního tlaku, který látka dokáže vydržet, aniž by promokla. Kvalitní oblečení, které nepromokne, pokud se pro-jdete po sněhu, by mělo mít minimálně 1 200 mm v. s. Spadnete-li však při jízdě na lyžích, ochrání vás od promočení materiál od hodnot 3 000 mm výše. Odborníci však doporučují volit oblečení od 5 000 mm nahoru. Od hodnoty 1 300 mm mluvíme o vodotěsném materiálu. Důležité je také dbát na to, aby oblečení mělo podlepené švy, protože právě těmi může pronikat vlhko.

Tipy Kafe.cz

Prodyšnost

Vodotěsnost ale není to jediné, na co byste měla dát pozor. Důležitá je i prodyšnost materiálu, a to proto, aby mohl unikat pot a teplo a vznikající vodní páry se mohly vypařit. Jinak by tělo zchladlo a mohla byste se nachladit. Prodyšnost se měří dvěma metodami, které se označují MVTR a Ret. První z nich se udává v g/m2/24 hod. a značí, kolik gramů páry se může odpařit přes metr čtvereční látky za 24 hodin. Při zimních sportech musíte počítat s hodnotou mini-málně 5 000 g/ m2/ 24 hod., při větší námaze číslo ještě roste. Druhá metoda Ret je pro laika přehlednější. Platí zde totiž – čím nižší číslo, tím je prodyšnost materiálu lepší. Ty nejkvalit-nější mají hodnoty kolem 4, naopak nejhorší i nad 20. Ideální je tedy vybírat oblečení s prodyšností pod 6, za dobrou kvalitu se považují i hodnoty od 6 do 13.

Tipy Kafe.cz

Ochranná vrstva

Vrstva, která se nachází na rubu vrchní látky, se nazývá ochranná a je důležitější, než by se mohlo zdát. Podle toho, jak je nanesená a silná, je oblečení funkční. Nejjednodušší je vrstva z polyuretanu, která je lehce voděodpudivá (vodní sloupec do 600 mm), tenká a vypouští tě-lesné teplo ven. Kvalitnější a komfortnější je vrstva prodyšná, která se skrývá pod různými názvy (např. Activent, K-Way, Entrant, Hipora), vodní sloupec se u ní pohybuje od 1 000 mm výše, je prodyšná a voděodpudivá. Nejkvalitnější oblečení je opatřeno membránovou vrstvou (např. Aquamax, Gore-Tex, Sympatex, Climatic Element+), která je voděodolná (vodní slou-pec nad 10 000 mm), prodyšná a zároveň nepropustná. Obsahuje mikroskopické póry, díky kterým pára uniká navenek a naopak zabraňuje, aby se dostaly zvnějšku dovnitř.

Tip Kafe.cz