V galerii se dozvíte, jak poznat alkoholika.

…při ztrátě vody okolo 1 až 2 % tělesné hmotnosti se snižuje výkonnost o 20 %.

Klesá také chuť k jídlu a schopnost termoregulace. Pokud ztráta vody dosáhne 8 %, nezvládne člověk ani chůzi, nad 11 % tělo vypoví službu a při ztrátě 20 % vody zpravidla nastává smrt.

…každou minutu člověk o vodu přichází, 40 až 50 % se vyloučí kůží a plícemi, asi 50 % močí a 3 až 10 % stolicí? Na rozdíl od velbloudů člověk neumí vodu skladovat, a tak je nutné ji neustále doplňovat.

Z čeho se skládá člověk

50 až 75 % hmotnosti lidského těla tvoří voda 95 % jeho hmoty se skládá ze čtyř prvků:

O (kyslík) - 62,8 % (zdroj energie, zpomaluje stárnutí lidských buněk, zlepšuje koncentraci a paměť, zklidňuje a stabilizuje nervový systém, posiluje srdce a snižuje riziko srdečních onemocnění, reguluje zažívání, čistí krev, posiluje zrak, zlepšuje spánek, posiluje odolnost a obranyschopnost)

C (uhlík) - 19,4 % (hlavní stavební prvek všech živých organismů)

H (vodík) - 9,3 % (další stavební prvek většiny organických sloučenin důležitý pro tvorbu energie)

N (dusík) - 5,1 % (tvoří organické sloučeniny, hlavně bílkoviny, a je spolu s kyslíkem, vodíkem a uhlíkem základním stavebním kamenem DNA)

Kde se voda v těle nachází?

Voda v těle dospělého člověka představuje 60 % jeho hmotnosti. 65 % celkového množství vody je uloženo v buňkách.

Mimobuněčné tělní tekutiny tvoří 35 %. Z toho 7 % obsahuje krevní plazma. 28 % mezibuněčný roztok.

Věděli jste, že…?

…tělo novorozence obsahuje kolem 75 % vody? V roce života už obsahuje lidské tělo jen přibližně 65 % vody a toto procento se dále s postupem času snižuje. Zmenšující se podíl svalové hmoty v těle přináší další snížení procenta vody v těle. Proto obsahuje tělo dospělého muže asi 60 % vody, zatímco ženy jen přibližně 55 %, u starých lidí může klesnout až na 50 %. Lidský organismus stárnutím doslova „vysychá“. … vypitá voda se vstřebává převážně v tenkém střevě a do krve se tudy dostává do 5 minut po požití.

H2O v orgánech

Ledviny 83 %

Plíce 79 %

Játra 68 %

Mozek 75 %

Srdce 79 %

Kosti 22 %

Kůže 72 %

Svaly 76 %

Krev 83 %

Střeva 75 %

Co voda v těle dělá?

Umožňuje tělesným buňkám růst, reprodukci a přežití. Je nutná pro tvorbu hormonů a neurotransmiterů v mozku. Pomáhá zásobovat celé tělo kyslíkem. Odvádí tělesný odpad, především močí. Udržuje sliznice vlhké. Reguluje tělesnou teplotu (pocení a dýchání). Tvoří sliny, které jsou nezbytné pro trávení. Rozpouští části potravy na živiny potřebné pro přežití. Působí jako tlumič nárazů pro mozek a míchu.

Pitný režim od A do F

A. Dospělý člověk by měl vypít 2,5 až 3,5 l tekutin denně.

B. V horkém prostředí nebo při vysoké fyzické zátěži či popíjení alkoholu ve vyšší míře by se měl příjem tekutin zvýšit až na 5 l.

C. Zhruba 20 % vody lze získat z jídla, zbylých 80 % musí dodat tekutiny.

D. Základem pitného režimu by měla být kvalitní čistá voda. Neobsahuje žádné kalorie, chemické látky ani cukr.

E. Pít bychom měli pravidelně v průběhu celého dne a nečekat až na pocit žízně, ten už totiž poukazuje na to, že je organismus dehydratovaný.

F. Do pitného režimu je vhodné pravidelně zařazovat také slabě a středně mineralizované minerální vody, které doplní nejen potřebné tekutiny, ale i minerály a stopové prvky pro tělo stejně nepostradatelné jako voda.