Vitaminy, s výjimkou K a D, si naše tělo samo vyrobit nedokáže, a musíme je proto získávat z potravy. Nejvíce vitaminů je v ovoci a zelenině, ale k mání jsou i různé potravinové doplňky. Hlavní je dbát na jejich pravidelný přísun, ať jsme zdraví a odolní.

Vitamin A

Ovlivňuje růst, podporuje imunitu a působí pozitivně na kůži a sliznice. Je to velmi významný antioxidant.Jeho nedostatek vede dokonce k šerosleposti. Nachází se ve vejcích, tučných rybách, plnotučném mléce, výrobcích z plnotučného mléka a v játrech. Beta-karoten, který je zdrojem vitaminu A, je obsažen v mrkvi, špenátu, rajčatech, meruňkách, mangu a v červeném, žlutém, oranžovém a tmavě zeleném ovoci a zelenině.

Vitaminové hubnutí

U mnoha celebrit je populární dieta pomocí vitaminu B12. Zpěvačky Madonna, Katy Perry Jennifer Lopez nebo Rihanna si dopřávají speciální injekce, které nejen nastartují organismus, ale zároveň urychlí spalování tuků, což se zmiňovaným dámám, které hlídají každý fald, samozřejmě hodí. Odborníci však takové podávání vitaminu B12 nevidí rádi a varují, že příliš vysoké dávky škodí, a kdo má problémy s ledvinami nebo játry, měl by na podobný „doping“ rovnou zapomenout.

Vitamin C

Je účinným bojovníkem proti virovým a bakteriálním infekcím, napomáhá ochraně cévních stěn, vstřebávání železa, má antioxidační účinky, zbavuje organismus rakovinotvorných látek a usnadňuje hojení. Nachází se v citrusových plodech, rybízu, čerstvé petrželi, paprikách, čerstvém ovoci, zelí, špenátu, salátu, v kiwi nebo jahodách.

Vitamin D

Je zapotřebí pro vstřebávání vápníku a mineralizaci kostí a zubů a hraje roli i v našem imunitním systému. Obsahují ho tučné ryby, jako například losos, makrela nebo sardinky, ale také máslo, játra, žloutky a mléčné výrobky.

Vitamin E

Pomáhá při prevenci kardiovaskulárních chorob a některých druhů rakoviny. Najdeme ho v rostlinných olejích a margarínech, v olejnatých jádrech a burských oříšcích.

NIC SE NESMÍ PŘEHÁNĚT

Příjem vitaminů by měl být vyvážený a u potravinových doplňků bychom neměli překračovat denní doporučenou dávku. Pokud už se tak stane, pak to většinou není tak velký problém. Nebezpečná je ale vysoká dávka vitaminu A nebo D. U předávkování vitaminem A jsou bohužel známy i smrtelné případy. Větší požití vitaminu C může také způsobit zdravotní potíže, které se ale rychle upraví, jakmile se dávka sníží.

Vitamin K

Působí na srážlivost krve a podporuje zdravý vývoj kostí. Obsahuje ho petržel, špenát, zelí, kapusta a saláty.

VITAMÍNY B

B1 obsahují luštěniny, obiloviny, kvasnice nebo ryby; působí při migrénách, depresích a podporuje mozkovou činnost.

B2 najdete v mléce, zelenině, kvasnicích nebo v bramborách; jeho nedostatek se často projeví kožními problémy a chudokrevností.

B3 je v celozrnné mouce, zelenině a houbách; snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá při stresu i jako prevence cukrovky; jeho nedostatek způsobuje nechutenství nebo nespavost.

B5 příznivě působí na kůži, vlasy, nehty a klouby, zvyšuje imunitu; je v luštěninách, mase nebo pšeničných otrubách; při nedostatku se projeví jako koutky a afty.

B6 pomáhá při premenstruačních potížích a příznivě působí při revmatických a nervových onemocněních; obsahuje ho vepřové maso, sója nebo pšeničné klíčky.

B7 bývá také nazýván vitamin H; má vliv na vlasy, sliznice a pokožku.

B9 najdeme v luštěninách, zelí nebo chlebu; je důležitý pro vývoj, krvetvorbu a nervové procesy.

B12 obsahují ryby, vejce a mléčné produkty; je třeba pro tvorbu červených krvinek, působí proti anémii a krevním chorobám.

Autor: JANA MARXTOVÁ