Dobrý začátek

Vita Bernik žije se svou rodinou ve Slovinsku. Těhotenství probíhalo bez problémů a porod trval od první kontrakce po narození Vity jen pár hodin. První měsíce si rodiče užívali radost a neměli tušení, že se jim čas nebezpečně krátí. Vita se i přes velkou snahu nedokázala udržet na nohou a raději zůstávala u lezení. Na všech čtyřech se cítila bezpečněji, pokusy o chůzi totiž většinou skončily pohmožděnou bradou. Dlouhých šest měsíců čekala rodina na konečnou diagnózu. Vita trpí svalovou atrofií. Během minuty se jejich život obrátil vzhůru nohama. Museli přihlížet, jak se z čilé holčičky stává oddaná dívka na vozíku.

Svalová atrofie

Spinální svalová atrofie druhého typu, kterou Vita trpí, patří mezi vzácná onemocnění. Většinou se projeví mezi sedmým a osmnáctým měsícem života dítěte. Rapidně se zpomalí motorický vývoj, objeví se svalová slabost a časté vyčerpání. Dítě není schopné chodit, trpí skoliózou, má velké respirační potíže a je náchylné k infekcím dýchacího ústrojí. Bývá velice slabé, těžko polyká a žvýká, což má za následek boj o každý gram tělesné hmotnosti. Čím je dítě větší a starší, tím jsou jeho svaly chatrnější a zranitelnější.

Vlastní cestou

Ze začátku Vita trpěla. Na invalidním vozíku byla mimo všechno dění, děti se jí stranily a všechen čas trávila se svou rodinou a psem. Ve škole ale prospívala na výbornou. Při výběru střední školy musela ustoupit ze svých nároků a zvolit takové zařízení, kde vyjdou vstříc jejímu postižení. Rozhodla se pro ekonomické zaměření a nelituje. Odmaturovala s výbornými výsledky a navázala studiem na univerzitě. Obor kriminologie ji baví a patří mezi nejlepší studenty.

Je to sen?

Na podzim 2018 se Vita osmělila a na sociálních sítích se poptala po osobní asistence. Hlava jede na plné obrátky, ale tělo se brzy unaví. Místo pomocnice se ozvala fotografka Matija Tomc, která Vitě splnila sen. Před jejím objektivem se z ní stala modelka. Dívka odhodila zábrany a předsudky a pózuje jako o život. Dokonce se objevila v několika slovinských časopisech, kde zdravé lidi nabádá k větší ohleduplnosti vůči hendikepovaným a postižené inspiruje ke zveřejnění svých životních osudů.