Za pět minut dvanáct

Veronica Yoko Plebani se narodila 1. března 1996 a od dětství žila pro sport. Byla neustále v pohybu a zahořela láskou pro gymnastiku, atletiku a tanec. Bylo to pro ni přirozené a díky menším úspěchům na základní škole měla zaděláno na úspěšnou sportovní kariéru. V patnácti letech jí ale osud přihrál do cesty překážku, která se jen těžko překonává. Dlouho si s ní lékaři nevěděli rady a diagnózy se střídaly několikrát za měsíc. Permanentní únavu se Veronica snažila přebít milovaným pohybem, ale její stav se stále zhoršoval. Konečný verdit vyděsil ji i její rodiče - fulminentní bakteriální meningitida. Díky zásahu na poslední chvíli se podařilo zachránit mladé dívce život, který už tak visel na vlásku.

Meningitida je nevyzpytatelná a ohrožené jsou především malé a dospívající děti. Ve většině zemí je dostupné očkování, ale to nezaručuje stoprocentní ochranu. Veronica si vylosovala Černého Petra, její tělo je zjizvené a přišla o prsty na všech končetinách. Jen málokdo by se po takové podpásovce vrátil ke sportu a žil jako dřív.

Jsem zpět

Trvalo jí několik měsíců naučit se žít bez všetečných prstů, změnilo se jí těžiště v těle, nebyla schopná pevného úchopu. Touha po pohybu a po velkolepém návratu ale byla tak silná, že velice brzy už seděla v kanoi a sjížděla svahy na snowboardu. Umanula si, že nepřízeň osudu překoná a dva roky po nešťastné nemoci už ovládala italské sportovní turnaje, kde neměla konkurenci. Začaly se ozývat kluby daleko za hranicemi, které ji chtěly zastupovat. Ona však zůstala věrná své rodné zemi a s velkými úspěchy Itálii reprezentuje.

V roce 2014 soutěžila ve sjezdu na snowboardu na paralympiádě v Soči, o dva roky později s kajakem v Brazílii. V roce 2017 svoje sportovní obzory rozšířila o paratriatlon a získala už několik zlatých medailí.

Pro všechny

Ještě před pár lety se stranila sociálních sítí a styděla za své zjizvené tělo. Jednou jedinou fotografií ale přilákala tisíce žen, které inspirovala. Od té doby se svými fanoušky sdílí sportovní úspěchy, trable s posměchem a nepochopením i každodenní rutinu, kterou si její namáhané tělo žádá. Podle Veronicy stačí mandlový olej na tělo, kokosový olej na vlasy, řasenka pro zvýraznění barvy očí a upřímný úsměv.