Citlivá pokožka je velmi náchylná k podráždění. Naskákala vám po make-upu vyrážka? Dráždí vás oční stíny, nebo určitý krém? Pak musíte být při výběru kosmetiky velmi obezřetná. Poradíme vám, jak na to.

1. Sepište si problematické přísady

Pokud se vám stalo, že vás podráždil určitý kosmetický přípravek, zjistěte si, co obsahuje. Při nákupu nové kosmetiky se informujte, zda v něm dané přísady nejsou. Jinak se vystavujete riziku, že se reakce bude opakovat.

2. Udělejte si test

Než začnete používat novou kosmetiku, udělejte si test. Naneste jí trošku na vnitřní stranu zápěstí, předloktí, anebo za ucho. Počkejte 24 hodin, a pak místo zkontrolujte. Pokud vám nenaskočila žádná vyrážka a místo nezčervenalo, můžete kosmetiku používat. Stejný test se doporučuje i u barev na vlasy.

3. Hypoalergenní a bez parfémů

Máte citlivou pokožku, ale zatím nevíte, které přísady vás dráždí? Pak vybírejte vždycky kosmetiku označenou jako hypoalergenní. Ideální je, pokud bude zároveň bez parfémů a vůní. Zbavíte se tak dalších přísad, které by vás mohly dráždit.

4. Pozor na trvanlivost

Máte ve skříňce několik let otevřenou řasenku, stíny či zbytky make-upů? Pak byste měla dát pozor. I dlouho otevřené přípravky mohou citlivou pokožku podráždit či dokonce způsobit infekci! Na každém produktu je uvedena lhůta, jak dlouho jej můžete používat. Zatímco u rtěnky, pudru či stínů to bývají dva roky, u řasenky je to většinou tři až šest měsíců.

5. Záleží i na barvě

Možná by vás to nenapadlo, ale záleží i na barvě. Pro všechny s citlivou pokožkou je nejlepší používat černou řasenku i tužku, protože obsahují nejméně potenciálních dráždidel. Naopak je tomu u stínů – méně dráždivé jsou světlé barvy, jako je bílá, béžová, nebo krémová, protože obsahují méně pigmentů.

6. Volte pudrový make-up

Když si vybíráte make-up, volte raději pudrový, než tekutý. Méně totiž dráždí pokožku. Rozhodnete-li se pro tekutý, vyberte si ten se silikonovou texturou.

7. Zapomeňte na voděodolné řasenky

K odstranění voděodolných řasenek je potřeba silnější odličovač, který často obsahuje dráždivé složky. Proto volte raději klasické řasenky. Vždy ale dejte pozor na odličovač a vybírejte co nejšetrnější.

8. Dbejte na hygienu

Máte-li citlivou pleť, pak je hygiena ještě důležitější než kdykoli jindy. Před tím, než si nanesete make-up, dobře si umyjte ruce. Štětce, pinzety apod. udržujte čisté. Kosmetiku používejte jen vy a s nikým se o ni nedělte.

9. V jednoduchosti je síla

Čím méně přísad bude vámi zvolený kosmetický přípravek mít, tím lépe. Vybírejte takové, které jich obsahují méně než deset.