Pilates před více než stovkou let vyvinul Joseph Hubertus Pilates, který se inspiroval ve starých kulturách. V dětství trpěl astmatem, křivicí a revmatickou horečkou a když se rozhodl tyto potíže překonat, přivedlo ho to ke studiu východních i západních forem cvičení. Studoval nejen jógu, ale i učení Zenu či životosprávu dle starých Řeků i Římanů. Na základě toho se snažil sestavit cvičení, v němž dochází k vědomé souhře těla a mysli. Uvědomil si také, jak velký význam má zapojení správného dýchání.

Něco má i z jógy

Cílem cvičení je dosažení harmonie a spojení duše a těla. Uvědomění si jednoty těla a duše (řecká kalokegathiá) je zde ovšem pojato jen jako jednoduchá myšlenka. Metoda pilates se může přirovnat k přípravným jógovým cvikům, ale práce s dechem se v józe provádí mnohem důkladněji. Navíc v józe se za touto myšlenkou skrývá rozsáhlejší filozofie.

Rehabilitace a výhodní cvičení v jednom

V pilates se sloučily prvky klasického rehabilitačního cvičení a východních cvičebních systémů, jako je například jóga, tai-chi nebo chi-kung. Pilates ale není jóga, metoda je přizpůsobena západnímu člověku a jeho potřebám. Může tak být přijatelným cvičením i pro ty, jimž východní disciplíny nevyhovují, stačí jim myšlenka harmonie jako taková a necítí potřebu systematicky pronikat do její hloubky.

Základem je dýchání

Základem pilates je správné dýchání. Soulad dechu a pohybu zlepšuje krevní oběh a odstraňuje nadbytečné svalové napětí. Jedním z dalších pravidel, se kterým se seznámíte již během úvodních lekcí, je důraz na důkladnost provedení. Jinými slovy – kvalita je důležitější než kvantita.
S tím souvisí i důraz na soustředění mysli na cvičení. Uvědomujete si práci svého těla v každé fázi pohybu a tělo a mysl spolu úzce spolupracují.

Pohyb vychází z centra

Započetí a řízení pohybu vychází u pilates ze středu těla (tzv. Gürtel nebo Power house). To nazýváme jako zacentrování, které může být pro začátečníka náročné. Snažte se tedy zpočátku alespoň o plynulý pohyb. Spolu s hlubokým dechem redukuje působení stresu a snižuje riziko zranění. Díky řízenému uvědomělému pohybu je možná plná kontrola nad prováděným pohybem, která je nezbytná.

Doporučují je i fyzioterapeuti

Cvičení pilates získalo svou popularitu už ve čtyřicátých letech u profesionálních tanečníků a herců v New Yorku jako užitečné kompenzační cvičení. Dnes se o něj zajímá stále větší množství lidí, kteří jsou unaveni z atmosféry fitcenter či cvičebních studií zaměřených na aerobik. K příznivcům pilates se přidávají také fyzioterapeuti a rehabilitační pracovníci a toto cvičení se rozšiřuje i v oblasti fitness po celém světě.

Kafe.cz zjistilo:

  • Ke cvičení pilates potřebujete pouze pohodlné oblečení. Cvičí se naboso na podložkách.
  • Pilates můžete cvičit i v těhotenství, je však třeba vybrat si specializovaný kurz.
  • Cvičit můžete i sama doma, stačí si zakoupit DVD s výukovým programem.

Síla, rovnováha a flexibilita

Tento cvičební systém vede k posílení a protažení svalů celého těla a zároveň se přitom snaží využít vyvážené spolupráce těla a mysli. Pilates rozvíjí koordinaci, sílu, rovnováhu, flexibilitu a učí správnému dýchání. Propracovává zádové, břišní a hýžďové svalstvo svaly jako základ správného držení těla. Účelem je posílení centra – jádra těla, tzv. power house.

Získejte krásné tělo

Díky pravidelnému cvičení budete mít perfektní držení těla. Pilates vypracovává dlouhé, štíhlé svaly. Kromě toho okysličuje svaly a podporuje cirkulaci krve. Pilates nevyčerpává, spíše dodává energii. Cvičení obnovuje celkovou vitalitu, člověk se má cítit osvěžený, tělo se stává silné a ohebné. Je vhodné jako pravidelné cvičení pro ty, kteří trpí únavou a stresem ze zaměstnání.

Zapojte každý sval

Program pilates je koncipován tak, aby byl do aktivní činnosti zapojen každý sval soustředěným způsobem za pomoci dechové kontroly. Důraz je kladen na správnou dýchací techniku. Cvičení pro začátečníky je vhodné absolvovat buď individuálně nebo ve velmi malých skupinách, aby mohla být začínajícím věnována individuální péče podle jejich zvláštních potřeb.

Cvičení je intenzivní

Cviky pro začátečníky zapojují primárně menší svaly, které napomáhají větším svalům a zároveň danou svalovou oblast protahují. Pokud cvičíte správně podle zásad uvědomělého cvičení se zapojením centra, je cvičení velmi intenzivní. Cvičí se na zemi nebo s pomocí zvláštních cvičebních pomůcek, které vypadají jako kombinace žebříků a hrazdy s pojízdnými deskami.

Jak často cvičit?

Pilates by se mělo cvičit optimálně dvakrát týdně. Lépe byste se měla cítit již po deseti lekcích a po třiceti si změny všimne i okolí. Díky pilates se vám konečně může podařit odstranit vadné návyky držení těla a posílit a protáhnout svalstvo.

Tipy Kafe.cz: Kde cvičit pilates?

Praha, Brno, Plzeň: Centrum tance
Kurzy pro začátečníky i pokročilé. Přihlásit se můžete jak na jednotlivá cvičení a semináře, tak na letní školu pilates.
Více informací: www.centrumtance.cz
Praha, Říčany, Karlovy Vary: Studio pro ženy
Navštívit můžete jednotlivé hodiny v cenách od 70 do 170 Kč, anebo si zakoupit výhodnou permanentku.
Více informací: www.studioprozeny.cz
Ostrava: Club Femm
Kromě jednotlivých hodin máte možnost zakoupit si i roční členskou permanentku, která platí nejen na pilates, ale i na další cvičení a vstup do posilovny.
Více informací: www.clubfemm.cz