Jednoduše perfektní

Každé dobré bistro se snídaňovým menu má vejce Benedikt v nabídce. Kombinace opečeného chleba nebo anglického muffinu, slaniny a zastřených vajec přelitých jemnou omáčkou z másla nemívá na jídelním lístku konkurenci.

A takhle to začalo!

Autorství chutného receptu je ošemetná záležitost, většinou totiž připadne tomu, kdo ho jako první publikuje. To se ale často vylučuje s tím, kdo ho objevil a začal podávat. Kolem vajec Benedikt tak koluje mnoho legend, které stály u jejich zrodu.

V roce 1894 se newyorský burzovní makléř Lemuel Benedict opil tak, že ho ráno přemohla kocovina a z předešlé noci si toho moc nepamatoval. S jistotou ale věděl, co by mu měl kuchař naservírovat. O jídelní lístek nezavadil okem a začal číšníkovi diktovat - na másle opečený toast, šunka, ztracená vejce a extra porce holandské omáčky s čerstvým pepřem. Vrchního Oscara Tchirkyho nápad zaujal a natrvalo ho zařadil do nabídky restaurace.

I šéfkuchař newyorského podniku Delmonico Charles Ranhofer měl tu "čest" s vybíravým zákazníkem. LeGrand Benedict si nedokázala z menu vybrat, ale ani specifikovat svůj požadavek. Jediným vodítkem byla vejce. Kuchař měl volnou ruku a pro jazýček mlsné zákaznice vytvořil pokrm na míru. Upustil od tuku a vejce pošíroval, aby zůstala lehká a vláčná. Jemnou holandskou omáčkou dojem ještě více umocnil. I když se jeho příběh odehrál později, autorství je připisováno právě jemu. Nelenil a recept nechal zapsat do knihy The Epicurean (Labužník). Jen je škoda, že mistr jako Ranhofer je oslavován za "housku s vejci", když měl za sebou náročná menu pro vybranou společnost.

Jak na to?

Recept na holandskou omáčku:

Suroviny: 4 lžíce vinného octa, 4 lžíce bílého vína, 250 g másla, 4 žloutky, šťáva z poloviny citronu, 1 špetka chilli, 1 špetka pepře

Postup: Jako první nechte pozvolna a na mírném ohni rozehřát máslo. V rendlíku smíchejte ocet, víno (lze nahraditou vodou) a pepř. Snižte plamen a za stálého míchání zredukujte směs zrhuba o třetinu. Sundejte z plotny a nechte vychladnout. Mezitím oddělte žloutky od bílků a vložte je do mísy ve vodní lázni a přilijte vinnou směs. Vytrvale míchejte, dokud nevznikne hladký a vláčný krém. Nakonec pomalu přilévejte máslo a nepřestávejte míchat. Dochuťte kořením a citronovou šťávou.

Recept na pošírovaná vejce:

Suroviny: 1 l vody, vinný ocet, 2 vejce

Postup: Přiveďte vodu k varu a nalijte do ní vinný ocet. Vejce rozklepněte do menšího kalíšku (ideální je formička na muffiny) a najednou vlijte do vroucí vody. Místo míchání, kterým byste křehká vejce "rozbili", jen zatřeste hrncem na plotně, aby se nepřichytila ke dnu. Nechte 2 až 3 minutky zatáhnout a naběračkou s otvory opatrně vylovte a dejte stranou odpočinout. Pokud se nedaří, postup na zastřená vejce v igelitovém sáčku zvládne skutečně každý.

Vejce Benedikt:

Anglické muffiny nebo plátky celozrnného chleba potřete máslem a zprudka opečte. Jakmile křupavé pečivo vytáhnete z trouby, začněte vršit jednotlivé suroviny. Chleba, plátek slaniny, ztracené vejce, holandská omáčka a bylinky podle chuti. Tento recept nabízí nespočet obměn, a tak každé ráno můžete snídat chutná vejce s jinou zeleninou. Skvěle si rozumí s dušeným chřestem, uzeným lososem, avokádovou pomazánkou nebo šťouchanými batátami.

TIP: V těhotenství je jídelníček ženy pod přísným dohledem a stejně jako se doporučuje omezit konzumaci tatarského bifteku, tresčích jater a lososového nigiru, ani vejce Benedikt s tekutým žloutkem nejsou v době očekávání vhodná.