Vědci posílají vztaz nastávajícím maminkám. Dávejte si pozor na to, co pijete! Může to ovlivnit, jestli se někdy stanete babičkou.

Mnoho dnešních potenciálních otců se narodilo v 70. letech. Tedy v době, kdy ochrana prostředí a zdravý životní styl lidem mnoho neříkaly. Vědci přišli na to, že tento fakt může souviset s dnešní mužskou neplodností.

Proces tvoření spermií začíná v období dospívání, jeho základy jsou ale položeny během několika měsíců před a po narození. Stále větší počet studií nyní poukazuje na toto období vývoje varlat, které začíná u dozrávajícího plodu a končí šest měsíců po narození. Nepříznivé vlivy v tomto období můžou způsobit, že mužova plodnost bude narušena po celý jeho život. „Životní styl matek může mít zásadní vliv na počty spermií jejich synů v dospělosti,” potvrzuje profesor Richard Sharpe, expert na plodnost britské Lékařské výzkumné rady.

Nejprokazatelnější důkaz tohoto tvrzení dávají lékařské studie, které zjistily, že plodnost mužů, jejichž matky v těhotenství kouřily, je snížená až o 40 %.
A na vině může být ještě další faktor – voda.

Vědci se už delší dobu zaobírají chemikáliemi v životním prostředí, hlavně těmi, které mají stejný účinek jako ženské pohlavní hormony. Ty blokují mužské hormony – zejména testosteron, který hraje klíčovou roli v pohlavním vývoji dítěte v děloze. Fakt, že dnešními hlavami rodiny jsou ženy a maskulinní chlapáci, jsou minulostí, tak může mít i tento vědecký základ.

Estrogenní hormony se dostávají do povrchových vod z moči, kterou vyloučí ženy – uživatelky antikoncepce. Ve Velké Británii způsobil právě tento hormon – etanol estradiol – změny (částečné nebo úplné) pohlaví poloviny ryb, což bylo vědecky dokázáno. Tyto chemické látky jsou totiž mnohem silnější než přírodní estrogen. A povrchová voda tvoří část vody kohoutkové.

Nejenom muži by měli pít raději balenou vodu, ale pro jistotu i dámy, které se chystají počít anebo jsou těhotné. V hlubinách země je totiž skrytá ještě z dob, kdy o etanolu estradiolu nikdo neslyšel.