„Přes den jím celkem normálně, nepřejídám se a na sladkosti nemám chuť. Jenže pak přijdu domů, jsem zcela bez energie a jediné, co mě vzpruží, je něco sladkého. Čokoláda, oplatky, sušenky, kus dortu. Pokud si něco nedopřeji, nemůžu dál fungovat. Vím, že to pro štíhlou linii není ideální, ale nemůžu si pomoct,“ napsala nám čtenářka Leona (30).

Mohlo by vás také zajímat: Nejčastější dietní chyby, kvůli kterým nehubneme

Věděli jste, že:

  • Jedna z deseti žen neodolá pokušení.
  • 40 % žen pravidelně mlsá čokoládu.
  • Jedna z deseti žen není schopna odolat pokušení a už první den diety chodí tajně mlsat.
  • Minimálně třetina žen vyzkoušela redukční dietu. Polovina z nich po ní dokonce vážila více než před tím.

Jím zdravě, kupuji si »dia« sladkosti!

„Večer mě honí obří chutě na sladké. Sednu si k televizi a nedokážu se ubránit mlsání. Abych neměla takové výčitky svědomí, kupuji si dia sladkosti, aspoň jich můžu sníst více,“ píše pro změnu Simona (28). I ona patří k těm, kteří žijí v zásadním omylu. To, že je něco »dia«, neznamená, že je to dietní. Je pouze vhodnější pro cukrovkáře. I tyto potraviny jsou kalorické. A když si jich dáte ještě více, cesta ke štíhlé linii tudy rozhodně nepovede…

Co sladkého si večer dopřát

  • Čerstvé ovoce nebo pár kousků sušeného.
  • Netučný jogurt či puding, například čokoládový značený jako light.
  • Trochu netučné zmrzliny.
  • Celozrnnou sušenku nebo vafli s light sirupem.
  • Tvaroh s ovocem.
  • Kousek hořké čokolády s vysokým podílem kakaa (nejlépe od 70 % výše).

Odborníci radí: Omezte veškeré jídlo!

Pokud držíte dietu nebo netoužíte po kilogramech navíc, doporučují lékaři omezit jakékoliv večerní jídlo. Někde se dočtete o tom, že byste neměla jíst už po 17. hodině, jinde, že alespoň dvě hodiny před spaním. Ne každému se to však daří dodržet. Ještě horší to je, pokud vás ve večerních hodinách chytají nezvladatelné chutě na sladké. Stává se vám to také? Zjistili jsme pár triků, které na večerní mlsání fungují.

Jak vyzrát nad večerní chutí na sladké

  1. Vydržte 10 minut: Lehce se to říká, hůř dělá, pokud je vaše chuť nezvladatelná. Zkuste se ale nějak zaměstnat a deset minut si pro sladkost nedojít. Je prokázáno, že po té době chuť výrazně slábne.
  2. Vyčistěte si zuby: Hned po večeři si důkladně vyčistěte zuby. Jakmile vás začne honit mlsná, představte si, že byste si je musela čistit znovu. Na někoho to funguje a choutky ho přejdou.
  3. Uvařte si čaj: Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Pokud vás trápí chutě na sladké, zkuste je obelstít pomocí dobrého ovocného čaje. Musíte-li jej osladit, zvolte trochu medu.
  4. Vyzkoušejte ovocné vůně: Je prokázáno, že libá ovocná vůně linoucí se bytem umí chuť na sladké ošidit. Párkrát se zhluboka nadechněte a možná nebudou sladkosti třeba. Zkusit můžete vonné svíčky s nejrůznějším ovocným aroma i elektrické vůně, které se dávají do zásuvek.
  5. Napijte se teplé vody: Trik, který prý při chutích na sladké zabírá! Vypijte sklenici vody. Ale pozor, musí být teplá! Ženy, které to zkusily, potvrzují, že metoda zabrala – i když jim příliš nechutnala.