Třikrát a dost

Tělo velice rychle a hlavně negativně reaguje na různé stresové situace a záměrné odpírání pochopí jako přípravu na strádání a všechno, co přijmete, začne automaticky ukládat do břicha a boků, aby se zazásobilo na horší časy. Odpírání si cukroví nebo ryby v trojobalu a poctivého domácího salátu nemá smysl. Beztak na dobroty budete mít chuť a mozek neošálíte. Jen v těle nastartujete procesy, které ho vyděsí.

Otřepané "všeho s mírou" má o Vánocích mnohem větší váhu.

Dozajista nechcete přijít o největší lahůdku Vánoc. S chutí si nandejte svou obvyklou porci a bez výčitek si pochutnejte. Jeden smažený filet vám neuškodí a brambory dodají energii a potřebné škroby. Těsně před spaním už ale lednici neotvírejte a nedopřávejte si ani královské snídaně. Jednou a dost.

Cukroví je zrádné. První, druhý, třetí, sedmnáctý, třiaosmdesátý kousek do vás padá, ani nevíte jak. Lenošíte u pohádek a malé sladkosti jsou horší než nášlápné miny. Dejte si pravidlo, že od každého druhu ochutnáte každý den jen tři kousky. Upečte jen pět druhů cukroví a máte vyhráno. Další nezvladatelné chutě během dne usměrněte šťavnatou mandarinkou nebo neperlivou vodou s čerstvými malinami.

Bez alkoholu se o Vánocích obejde málokdo. Je třeba si ale uvědomit, že jsou to kalorické bomby a při větším množství nemusí být nemilým překvapením jen ranní kocovina, ale i pár špíčků kolem pasu. Grog, ovocná vína a vaječný koňak berte do ruky jen s velkou opatrností a vychutnávejte si je po malých doušcích. A co nejčastěji ostré pití nahraďte zdravou verzí. Pijte vodu s lesním ovocem nebo okurkou, pročišťující odvary z kořenů a vaječňák bez alkoholu a z kokosového mléka.

Pryč z gauče

Pohádky svádí k lenošení a pospávání. Pokud jste celý rok v pohybu, týden polehávání může dát tělu zabrat. Každý den vyražte na svižnou procházku a neberte ohled na počasí. Rychlá chůze je pro tělo ten nejpřirozenější pohyb a čerstvý vzduch vám prospěje. Pročistíte mysl a po svátečním menu rozpohybujete střeva.

Pohostěte

Jen zazvoníte u dveří, už se vás hostitel místo pozdravu ptá, co si dáte na zub. Po pár hodinách odcházíte nacpaní k prasknutí a znechucení sami ze sebe, protože jste nedokázali držet chutě na uzdě nebo se styděli slušně odmítnout. Na domácí půdě se pravidla dodržují mnohem snáz. Letos proto své příbuzné a přátele pozvěte k sobě domů a striktně se držte plánu.