Nehoňte se

Vánoce jsou svátky klidu a pohody, a tak základní pravidlo, jak se vyhnout stresu a depresi zní: „Nehoňte se.“ Rodina vám určitě nebude spílat za to, že nemáte napečeno 36 druhů cukroví a okna naleštěná jako zrcadlo. Děti ocení spíše rodinnou pohodu, a tak si udělejte čas na sebe a své blízké a místo velkého předvánočního úklidu se zajděte podívat na vánoční trhy. Vždyť cukroví můžete koupit, a pokud opravdu bez naklizeného bytu nemůžete žít, dopřejte si ten luxus a pozvěte si úklidovou službu. Alespoň jednou v roce.

Tip Kafe.cz

Vánoční cukroví si můžete koupit třeba zde: www.vanocnicukrovi.cz

Netrapte se s financemi

Mezi nejčastější problémy spojené s Vánocemi patří nedostatek peněz. Tak ráda byste svým blízkým darovala to, po čem touží, ale prostě si to nemůžete dovolit. Asi nejhorší řešení v takové situaci je vzít si půjčku. Dárky sice nakoupíte, ale pak ji ještě rok – či v horším případě několik let – budete splácet a jen propadnete depresím. Vždyť nezáleží na ceně, ale na tom, že jste si na dotyčného vzpomněla. A malý dárek daný z lásky má mnohem větší cenu.

Tip Kafe.cz

Potřebujete inspiraci na levné vánoční dárky? Najdete ji zde: www.vanocni-darky-levne.cz

Nebuďte sama

Ne každý má to štěstí, že může Vánoce trávit v rodinném kruhu. Pokud patříte mezi ty, komu nezbude, než ty letošní strávit o samotě, zkuste alespoň nebýt sama. Sejděte se s kamarády, zajděte si do divadla, kina, restaurace… Porozhlédnout se můžete i na internetu, třeba na internetových seznamkách, kde můžete najít spřízněnou duši.

Nepřejídejte se

Pokud chcete Vánoce strávit v klidu a netrápit se zdravotními obtížemi, radí odborníci jediné – nepřejídejte se. Vaše tělo během roku není zvyklé na několikadenní hody, a tak se může stát, že nejen přiberete, ale přivodíte si i žaludeční potíže. Místo posezení u pohádek tak strávíte volné chvíle v úplně jiné místnosti a vše si budete vyčítat. Totéž platí o alkoholu. Hlavní je držet se hesla: „Všeho s mírou.“

Nemyslete na práci

Jednoduché to sice není, ale zakažte si o svátcích myslet na každodenní pracovní povinnosti. Zkuste se uvolnit, odpočívat, věnovat se věcem, na které jindy nemáte čas. Podívejte se na televizi, zahrajte si s dětmi společenskou hru, nebo karty, jděte na dlouhou procházku zimní krajinou. Pokud sportujete, vyrazte si na lyže, anebo alespoň na brusle. V celé řadě větších měst máte možnost navštívit kluziště zcela zdarma.

Tip Kafe.cz

Zdarma můžete bruslit například zde

  • Praha: Ovocný trh, denně od 10 do 22 hodin až do 6. ledna 2010
  • Brno: Moravské náměstí, denně od 9.30 do 22 hodin, a to do 23. 12. 2009
  • Znojmo: Městské kluziště v Horním parku, denně od 10 do 22 hodin