Velmi častým důvodem k návštěvě gynekologa je problém zvaný mykotická infekce pochvy. Jedná se vlastně o zánět, který způsobuje přemnožení kvasinek. Pacientka jej pozná velmi jednoduše – dominuje totiž pocit svědění nebo pálení v pochvě či v zevním genitálu. Tato skupina onemocnění představuje přibližně 20 % všech poševních zánětů.

Když se kvasinky přemnoží…

Onemocnění způsobuje přemnožení kvasinek rodu Candida. Asi 90 % způsobuje Candida albicans, většinu zbývajících případů Candida glabrata, ostatní kvasinky jsou vzácné. Znamená to tedy, že pouhá přítomnost kvasinek nestačí. Ve skutečnosti všichni lidé mají tyto mikroorganismy ve střevech a asi 40 % žen, které jsou zcela bez potíží, má malé množství kvasinek v pochvě. Za určitých okolností, kterými mohou být zvýšená vlhkost, zvýšená hladina cukru, těhotenství, léčba antibiotiky, které mohou negativně ovlivnit přirozenou poševní eumikrobii nebo stres, se mohou kvasinky přemnožit a způsobit slizniční zánět.

Džíny a silonky – i to za ně může!

Není bez zajímavosti, že do 70. let minulého století se tento problém týkal téměř výhradně diabetiček. Se změnou stylu oblékání – především s oblibou džínů a silonových punčocháčů – se také rozšířil počet žen a dívek, které tento nepříjemný problém postihuje.
„Obtěžující pocity svědění a pálení doprovází také zcela charakteristický, zpravidla bílý a hrudkovitý výtok z pochvy,“ upozorňuje MUDr. Robert Hudeček, Ph.D., primář Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno. „Upřesnění diagnózy napomáhá stanovení poševního pH papírkovou metodou a vizualizace sliznic genitálu při gynekologickém vyšetření v zrcadlech s detekcí typicky zarudlých sliznic a přítomností charakteristického výtoku.“

Léčba je nutná – a úspěšná

Výsledky léčby (pokud byla diagnóza správná, některá jiná onemocnění totiž dovedou příznaky mykózy poměrně přesně napodobit) jsou úspěšné. Na trhu existuje značné množství přípravků, jak k zavádění do pochvy, tak v podobě polykacích tablet, při svědění lze aplikovat antimykotické krémy na zevní genitál. Pokud nemá partner pacientky žádné potíže, není nutné jej léčit. V opačném případě (svědění, pálení), může použít stejný krém, který používá partnerka. MUDr. Hudeček k léčbě doplňuje: „V léčbě dominují lokální antimykotické preparáty, které se zpravidla ve formě čípků aplikují krátkodobě do pochvy, v kombinaci s následnou podpůrnou terapií obnovující přirozenou poševní kolonizaci laktobacily.“

Situaci komplikuje opakování zánětů

Problémem tohoto onemocnění však mohou být opakované mykotické záněty, které obtěžují ženy dlouhodobě i při adekvátní průběžné terapii. „Recidivující infekty vyžadují podrobnější celkové vyšetření zdravotního stavu ženy. Nutno pátrat především po hormonálních poruchách charakteru poruch glukózového metabolismu a některých dalších systémových onemocnění. Léčba těchto chronických zánětů pak sestává zpravidla v kombinaci výše uvedené lokální vaginální aplikace se systémovou antimykotickou a iminomodulační terapií,“ upřesňuje ještě MUDr. Hudeček z brněnské fakultní nemocnice.

Kafe.cz zjistilo: Jak poznáte mykózu?

Hlavními příznaky jsou:

  • Svědění
  • bílý tvarohovitý výtok
  • pálení a řezání při močení
  • zarudnutí pochvy a rodidel
  • otok rodidel
  • bolest při pohlavním styku

Tipy Kafe.cz: Jak se mykózám bránit?