Infekce, plísně či dokonce chlamydie, trápí téměř každou ženu. Má za následek přerušení milostného života, což s nelibostí nese partner. Bohužel právě on za ni nejčastěji může!

Infekce

Infekce vagíny, tzv. bakteriální vaginóza, je zapříčiněná bakterií Gardenella a skutečně se často přenáší pohlavním stykem. Sex potom také může bolet. Typický je bílý nebo nažloutlý výtok, který je cítit po rybách. Problém je v tom, že muži vůbec nepoznají, zda jsou nositeli této bakterie. Nemají totiž žádné obtíže. Když už ale infekce propukne, měli by ji léčit oba dva partneři!

Co dělat: Proti bakteriím pomáhají antibiotika. Těhotné ženy by ale měly zvolit jiné léky – vždy po poradě s lékařem. Nenoste také příliš upnuté prádlo ze syntetických materiálů.

Plíseň

Dalším důvodem nepříjemného svědění může být plíseň. Ta se ovšem sexem nepřenáší. Muži tedy za nic nemohou. Příčinou mohou být hormonální změny nebo antibiotika. Riziko zvyšují například hormonální výkyvy během těhotenství. Na plísně proto trpí každá třetí těhotná žena.

Co dělat: Svědění a výtok jsou nejčastějšími příznaky plísně neboli kvasinek. Z množství přípravků, které se dá zakoupit v lékárně, jsou nejúčinnější antimykotika. Ještě předtím ale navštivte lékaře. Noste výhradně bavlněné spodní prádlo a perte je nejlépe na 60 stupňů. A pak ještě přežehlit!

Pohlavně přenosné choroby

Mnohem nebezpečnější jsou chlamydie, kapavka či syfilis. Jedná se o choroby, které se přenášejí sexem, stejně jako HIV nebo genitální opar, které nejsou léčitelné. A za ty muž často může!

Co dělat: Ihned navštivte lékaře.

KAFE.cz se ptalo odborníka:

Mudr. Ondřej Křenek, Gynekologicko-porodnické oddělení, Nemocnice Kroměříž

Co jsou to chlamydie?
Chlamydie jsou bakterie z rodu Chlamyda, kam patří čtyři druhy bakterií, z nich pak tři druhy dokážou vyvolat u člověka onemocnění. Nejznámější z nich je Chlamydia trachomatis, která je zároveň považována za nejčastějšího sexuálně přenosného původce onemocnění ve vyspělých zemích.

Jak nebezpečné mohou být chlamydie?
Chlamydie jsou velmi častým původcem onemocnění močové a pohlavní soustavy postihujícím především mladé sexuálně aktivní lidi. Často bývají příčinou hlubokého pánevního zánětu a následné neplodnosti, chronické pánevní bolesti, mimoděložního těhotenství. Tyto komplikace se mohou rozvinout i u jinak zcela skrytě, asymptomaticky, probíhajícího onemocnění. Velké nebezpečí pak představuje chlamydiová infekce děložního čípku během porodu, kdy může způsobit onemocnění novorozence jako například onemocnění rohovky a sítnice, nebo i zánětlivé onemocnění plic, pneumonii. Dále se také předpokládá vliv chlamydiové infekce na rozvoj rakoviny děložního čípku.

Jak se chlamydie léčí?
Léčba spočívá v antibiotické terapii, při které je důležité zaléčit všechny sexuální partnery. Jako prevenci, vzhledem k charakteru sexuálně přenosného onemocnění je vhodné používat bariérové formy antikoncepce, třeba kondom, pomineme-li tu nejúčinnější formu prevence, kterou je sexuální abstinence .