Diskutujte: Koupete se společně s partnerem, nebo je pro vás čas ve vaně čistě soukromou záležitostí?

Mohlo by vás také zajímat: Masáže, které zahřejí tělo i duši nebo Novinky ze světa kosmetiky

Horká voda je snem snad každého, kdo jede zmrzlou tramvají nebo postává na vlakovém nádraží a čeká na zpožděný rychlík. Navíc na nás častěji než v létě padají chmury, deprese a únava. Ráno se nám špatně vstává a večer máme pocit, že snad nikdy neusneme, protože se naše myšlenky točí jen kolem práce. Máme pro vás jeden tip: dokonale na nohy vás může postavit relaxační či revitalizační koupel. Odpočinek ve vaně s horkou vodou a příměsí voňavých bylin s příjemnou vůní vám zlepší náladu a nastartuje metabolismus pro lepší fungování.

DOMA

Bylinné koupele

Možná tím nejjednodušším bude, když si v lékárně nebo drogerii nakoupíte bylinné směsi do koupele již namíchané v sáčku. To pak jen stačí napustit si horkou vanu, vsypat do ní voňavé poklady a nechat se unášet relaxací. V obchodech objevíte povzbuzující směsi, regenerační směsi, které uvolní svaly po nějaké námaze, zklidňující směsi do koupele, které obsahují třeba meduňku a dobromysl, po kterých se vám bude krásně spát.

Tip Kafe.cz:

  • Nemusíte si kupovat hotové směsi, pokud milujete bylinky, můžete si je vypěstovat a nasušit sama. Na každé naše trápení existuje bylinka, která pomůže. Tak třeba koupel z heřmánku má hojivé účinky a hodí se pro mastnou pleť, kopřiva zase posiluje organismus a zmírňuje revma, levandule zase krásně voní a působí tak na psychiku a pomáhá proti depresím a bolestem hlavy. Mateřídoušková koupel se hodí i pro děti, uklidňuje a působí při hořečnatých onemocněních, meduňka léčí při nachlazení a potlačuje úzkost.

Esenciální oleje

Bezstarostnou pohodu a doslova profesionální lázeň si můžete užít díky speciálním esenciálním olejům, které zvláčňují vysušenou pokožku. A to je v zimě deviza, kterou tolik potřebujeme. Koupíte je buď v tekutém stavu, a nebo jako různé tvary či šumivé koule rozpustné v horké koupeli. Při olejové koupeli by se nemělo používat mýdlo, protože ruší účinek oleje. Po koupání pokožku nedrhněte, jen ji zlehka osušte. Používejte ji maximálně dvakrát týdně.

Koupelové pěny

Kdo by neznal a nemiloval pěnovou koupel…nevlídné počasí, stres a častá únava nás tlačí až na hranici možností. A tak se těšíme na večerní relaxační rituál. Denní stres díky koupeli odpluje a my můžeme doslova ihned pocítit, jak se naše tělo regeneruje a zaplavuje ho příliv nové energie, kterou můžeme využít v pracovním nasazení.

Tip Kafe.cz:

  • Vybírejte si takové pěnové koupele, které zahalí pokožku cennými oleji a zabrání jejímu vysoušení a dodávají pleti pružnost. Takové vlastnosti má třeba Relaxační pěnová koupel fenjal za 159 Kč s vybranými směsi oleje mučenky a extraktu ze švýcarského medu – tedy ingrediencemi, které chrání a vyživují pokožku.

VENKU

Že venku se nedá vyrazit v zimě do koupelí? Ale dá. Vyberte si termální prameny a můžete si užívat zdravé minerální koupele do sytosti i v mrazivém období.

V Česku:

Termální lázně Janské Lázně

Na české straně Krkonoš na úpatí Černé hory se nachází malé městečko, ve kterém najdete světoznámé lázně. Kromě obyčejných procedur se zde dočkáte také léčby termální vodou, která vás příjemně zahřeje. Termální vodou z Janova a Černého pramene je plněn malý i velký bazén a voda má teplotu 36 °C. Bazén má asymetrickou plochu a užít si můžete vodní clonu, protiproud či perličkové lázně.

Výhody:

Přijet můžete v jakoukoli roční dobu a protože jste na horách, tak si v zimě můžete užít nejen hory, ale také teplé koupele, které dokonale uvolní a prohřejí všechny svaly v těle. Navíc jsou v lázních také speciální programy pro děti.

Tip Kafe.cz navíc:

  • Když dorazíte na zimní lyžovačku a budete se chtít uvolnit a zahřát, pak určitě vyzkoušejte perličkové, vířivé a uhličité koupele, částečné vířivé lázně a skotské střiky, skupinové cvičení v bazénu, vodní aerobik. Bazén je vybudován bezbariérově.
  • Web: Více informací na http://www.janskelazne.com/

Na Slovensku:

Termální lázně Podhajská

Kousek za hranicemi na jižním Slovensku blízko Nových Zámků najdete lázně, jejichž voda má stejné účinky jako Mrtvé moře. Je tu termální koupaliště s léčivou vodou a celoročním provozem. Voda v těchto lázních pochází z třetihorního zřídla a ohřívá se na teplo okolo 80 °C. Po celý rok můžete využívat 8 různých bazénů s rozdílnou teplotou vody. A to jak pro dospělé, tak i děti. Nechybí ani tobogány a vířivý bazén.

Výhody:

Termální voda je slaná, léčivě působí při průduškovém onemocnění a při nemocech dýchacích cest. Zároveň působí pozitivně na štítnou žlázu, pohybové ústrojí a bolest. Pomáhá při léčbě revmatismu, lupénky a atopického ekzému. Zde máte jedinečnou možnost celoročních pobytů bez ohledu na počasí.

Tip Kafe.cz navíc:

  • V areálu najdete kosmetický salón, kadeřnictví i restaurace. Nechybí ani rekreační zóna, kde mají v nabídce klasické či thajské masáže. Pozor: Do všech bazénů z hygienických důvodů nesmí děti do tří let.
  • Web: Více na www.podhajska.sk nebo www.lazne-podhajska.cz

V Maďarsku:

Termální lázně Eger

První zmínka o termálních pramenech v této oblasti se objevila již v 15. století. Lázně jako takové byly vybudovány v roce 1934. Eger se nachází v severním Maďarsku a jeho prameny jsou opravdu léčivé. Koupat se můžete v hydrogenuhličitanové vodě bohaté na vápník a hořčík. Najdete tam kryté i venkovní bazény, termální sedací bazény, sportovní i zábavný bazén s tobogány, dětský bazén a dokonce i vodopád.

Výhody:

Díky obsahu radonu patří k vodám, které léčí pohybové ústrojí, revmatické obtíže, ženská onemocnění i poruchy trávení. Také působí na chronické pocení a koupání je vhodné také pro pooperační terapii. Léčit se můžete jak v létě, tak v zimě.

Tip Kafe.cz navíc:

  • Ani tyto lázně vás nepřipraví o wellness služby, jako je např. perličková koupel nebo podvodní masáž.
  • Web: Informace najdete třeba na http://lazne.eger-spa.info/