Ultrazvuk i mamograf jsou pro vyšetření prsů a případné odhalení nádoru vhodná, avšak pro každou ženu se jako první hodí jiný typ vyšetření. Zatímco ultrazvuk funguje na bázi ultrazvukových vln, které se od tkáně odážejí a promítají se na obrazovku, mamograf působí na ňadro mechanicky a jeho stlačením odhaluje nerovnosti a případné nádorové onemocnění. V dnešní době se sono i mamo navzájem doplňují, pro mladé ženy je lepší v první řadě ultrazvukové vyšetření, naopak pro starší dámy se hodí spíše mamografické vyšetření a sonografické neboli ultrazvukové vyšetření ho pouze doplňuje.

Mamografické vyšetření je schopné obsáhnout celý prs, odhalí nádorové onemocnění v 95 % případů. Není to však nijak příjemný zážitek a tak se na něj jako na preventivní vyšetření mnoho žen nehrne. Navíc je u mamografu riziko, že u žen s hutnou a bohatou žlázou, by mohlo dojít k přehlédnutí a tak se přistupuje i k doplňujícímu ultrazvuku, který se dokáže podrobně zaměřit na jedno konkrétní místo, kde může být podezření na nález. Ultrazvuk je také vhodný u žen s umělým poprsím a jako preventivní vyšetření u mladých žen do čtyřiceti let. Nevýhodou u sonografického vyšetření je, že pokud nemáte doporučení od lékaře, nehradí ho pojišťovna, cena za vyšetření se pohybuje okolo 500-800 Kč, zatímco u žen nad 45 let je každé dva roky nárok na mamografické vyšetření zdarma.

Na druhou stranu, určitě je lepší jednou do roka obětovat pár stovek a mít jistotu, že jste zdravá, než něco zanedbat a riskovat, že se budete potýkat s velkým problémem.