Jako by se zdálo, že v oblasti domácí péče jsme všechny odbornice. Každá má svůj trik na krásu, radu, která se předává z generace na generaci, tip, který zevšedněl a putuje od ženy k ženě po celém světě. Na několik takových mýtů jsme se podívali a pokusíme se je vyvrátit. A k tomu jsme přidali rady babiček, které podle nás fungují. Budeme moc rádi, když nám do diskuze pod článkem napíšete i své staré osvědčené tipy, které zabírají.

Mýtus č. 1: Okurka snižuje otoky očí

Tak to rozhodně není pravdou. Není vůbec dokázáno, že by okurky pomáhaly snižovat nebo zabraňovat otokům očí. Ve skutečnosti je to chlad, který snižuje otoky.

Babské rady, které podle nás zabírají:

  • ledové obklady: přiložte na oči ledové kostky nebo mraženou zeleninu zabalenou v kapesníku či šátku. Nikdy nepřikládejte k očím přímo.
  • studené sáčky zeleného čaje: nechte vylouhovat zelený čaj, vychlaďte a sáčky přiložte na oteklé oči.
  • studené polévkové lžíce: lžíce dejte přes noc do ledničky a ráno nebo odpoledne až dorazíte z práce domů, je přiložte na oči a nechte je tam tak dlouho, dokud neucítíte, že přestávají chladit. Nedávejte lžíce do mrazáku – takový chlad by mohl tenké kůži na víčkách uškodit.

Mýtus č. 2: Můžeme stáhnout póry na pleti

Póry nejsou dveře, ani okno, abyste je mohly otevřít a zavřít podle libosti. Jejich velikost je, bohužel, geneticky dána. Každopádně, jakmile jsou póry ucpané odumřelými buňkami, mohou vypadat jako zvětšené. A proto by měl na řadu přijít peeling.

Babská rada, která podle nás zabírá:

  • Domácí peeling: Chemický, nebo mechanický peeling? Máte toho spoustu na výběr. Ale co takhle zkusit něco doma. Smíchejte tvaroh, med, třtinový cukr a směs jemně vmasírujte do tváře nebo na tělo. Díky cukru se zbavíte odumřelých buněk a dojde k prokrvení pleti, med ji krásně zklidní a rozjasní. Poté omyjte vlažnou vodou. Po peelingu naneste zklidňující, hydratační krém.

Mýtus č. 3: Citron dokonale vybělí zuby

Tak to v žádném případě. Kyselinou citronovou tak maximálně zuby oslabíte a můžete poškodit i zubní sklovinu. Každopádně ale jeho bělící účinky můžete využít při péči o ruce nebo pleť. Dokáže si totiž poradit s pigmentovými skvrnami.

Babská rada, která podle nás zabírá:

  • Zabojujte proti zažloutlým zubům jahodami! Jahody v sobě totiž obsahují enzym, který je přírodním zubním bělidlem. Jahody očistěte, rozmačkejte a přidejte špetku jedlé sody, zubním kartáčkem pak kaši naneste v tenké vrstvě na zuby. Nechte působit až pět minut a pak důkladně umyjte. Ihned poté si zuby vyčistěte pastou. Bělte pouze jednou za 14 dní! Při častějším bělení můžete poškodit zubní sklovinu.

Mýtus č. 4: Časté stříhání urychlí růst vlasů

Kdyby to tak bylo, tak máme všechny dlouhé vlasy jako princezny. Bohužel, není tomu tak. Růst vlasů i jejich délka je dána geneticky a nezmění to ani stříhání, ani doplňky stravy, či různé vlasové kúry nebo masky

Babská rada, která podle nás zabírá:

  • Rozhodně můžete ovlivnit to, jak vaše vlasy budou vypadat. Platí také pravidlo, že bychom měly vlasy omývat 2x! První mytí zbaví vlasy nečistot, tím druhým teprve o vlasy pečujete. Kromě pravidelného zastřihávání, což vás zbaví roztřepených konečků, zkuste následující rady, které vašim vlasům pomohou:
  • Na suché vlasy: smíchejte 2 lžíce lněného oleje se 2 lžícemi bilého jogurtu a jedním žloutkem. Promíchejte a naneste na vlasy. Zabalte do igelitu a froté ručníku a nechte půl hodiny působit. Poté několikrát opláchněte vlažnou vodou (teplá voda by s vajíčkem na hlavě udělal divy). Pro lesk naneste šťávu z půlky citronu na bloňďaté vlasy, jste-li brunetka, použijte odvar z kopřiv.

Mýtus č. 5: Sezení s nohou přes nohu způsobuje křečové žíly

Tak ani tento mýtus se nezakládá na pravdě. Křečové žíly může ale způsobovat dlouhé stání nebo k nim mají lidé vlohy geneticky. Stejně tak mohou vzniknout i v těhotenství či po úrazu.

Babská rada, která podle nás zabírá:

Máte oteklé a zpocené nohy? Tak s tím si doma rozhodně můžete poradit. A to díky odvaru.

  • do 1 litru horké vody přidejte dvě hrsti březového listí a nechte louhovat do zchladnutí. A pak už jen stačí odpočívat a 2x týdně si nohy v odvaru namáčet. Po otocích nic nezbude.
  • proti pocení nohou pomůže vrbová kůra nebo ořechové listí. Svařte kůru nebo listí v půl litru vody, nechte zchladnout a dopřejte svým chodidlům po večerní koupeli lázeň