Vzbuďte v sobě opět sebeuzdravující síly, které jsou každému člověku vlastní. V dnešní době je každý přetížen a přestává komunikovat se svým tělem. Následkem této uspěchané doby je stres a únava. Odolný organismus si dokáže s touto zátěží poradit. Pokud se stres a napětí stále opakují a nenastává relaxace, tělo se uzavírá do svalového pancíře. Zmíněné opancéřování slouží jako obrana proti psychickým zraněním, současně ale zabraňuje jak psychickému, tak i fyzickému organismu v jeho živelném projevu. Biodynamická masáž vám nabízí získat opět kontakt se svým tělem, zbavit se stresu a napětí, odstranit svalový pancíř, prožít svoje emoce, obnovit sebeuzdravující síly, na které vaše tělo zapomnělo. Po takové masáži budete odcházet plni energie, uvolněni a rozhodnuti držet svůj život pevně ve svých rukách.

Biodynamické masáže, vyvinula Gerda Boyesen, norská psycholožka a fyzioterapeutka. Vychází z tradice jak klinické, tak i humanistické psychologie. Tato metoda byla původně vyvinuta z biodynamické fyzioterapie a navazuje a dále rozvíjí psychoterapii zaměřenou na tělo, založenou Wilhelmem Reichem. Jejím teoretickým základem je Freudova teorie (podvědomí, libido, strukturní model). Představují spektrum metodických tělesných dotyků, které jsou v biodynamice součástí psychoterapeutického procesu. Pro indikaci, kdy se má která masáž použít, se vychází ze tří charakteristických situací:

  • Pokud je psychicko-vegetativní rovnováha v důsledku velkého vzrušení, zmatení nebo velkého vnitřního napětí narušena, používají se techniky, které harmonizují, umožňují vegetativní výboj a posilují osobnost. Potvrzují se tělesné hranice a pomáhají odvádět vazivové tekutiny a umožňuje se nové rozdělení energie v těle.
  • Jestliže se organismus nachází ve stavu přílišné strnulosti a rigidity, používají se masáže, které mobilizují a uvolňují psychickou kontrolu. Pracuje se především na svalové úrovni nebo i hlouběji na vazivovém obalu kostí.
  • Když se má dynamická rovnováha organismu pouze stabilizovat, posílit vitalita, libido a schopnost hlubokého uvolnění, používají se hlavně ergonomické masáže.

Dále byla vyvinuta řada jednodušších metod – biorelease, které se používají na uvolnění při tělesných a psychických stresových situacích.

Biodynamické masáže odstraňují svalový pancíř. Tento centrální pojem původně zavedl Wilhelm Reich, rakousko-americký psychiatr a psychoanalytik. Opancéřování slouží jako obrana proti psychickým zraněním, zabraňuje jak psychickému, tak i fyzickému organismu v jeho živelném projevu. Omezuje schopnost prožitku, schopnost emocionálního výrazu a schopnost jednání.

Masáže mají protistresový a uvolňující účinky, jsou vhodné pro klienty, kteří se chtějí aktivně spolupodílet na svém zdraví, vrátit se do životnosti. Jsou to jemné a lehké doteky, při kterých dochází k tělesné a duševní rovnováze. Některé působí přímo na kůži a používá se masážní olej. U jiného druhu zůstává klient oblečený. Uvolňují se blokády energetického proudu a emoce, posiluje se dýchání. Odstraňují se bolesti hlavy a harmonizuje zažívací ústrojí. Klient prožívá regresi (návrat k pocitům, které zná z dětství), cítí se bezpečně. Po skončení masáže se doporučuje krátká relaxace, tzv. zažívání, kdy klient odpočívá po příjemné meditativní výměně energií.

Podívejte se na masáže.info