Dehydrataci způsobuje nedostatek tekutin. Jejími typickými důsledky jsou únava a sucho v ústech. Začíná klesat i naše výkonnost, přidává se bolest hlavy, závratě, svalové křeče nebo apatie. Už 1 % dehydratace se projevuje pozorovatelným snížením výkonnosti, soustředěnosti a celkového pocitu spokojenosti. To se stane, pokud v organismu chybí necelý litr vody. Pocit žízně se však přihlásí, až když stupeň dehydratace přesáhne 2 %. Naše tělo nás takto upozorňuje na to, že trpí nedostatkem tekutin, a že buňky v těle mají žízeň.

Jak můžeme zjistit, že je tělo dehydratované? Prozradí nám to také naše pokožka? Na první pohled můžeme v zrcadle vidět typické příznaky, kterými jsou mdlá, povadlá pleť a kruhy pod očima. Ke správné funkci těla je nezbytné, abychom si dopřáli denně 2 - 3 litry tekutin.

Zdravá hydratace se přitom skládá i z dalších kroků. Pokožka může povadnout nedostatečnou péčí a tělo může žíznit v důsledku příjmu nedostatečného množství tekutin. Nezapomeňme, že pokožka tvoří první bariéru mezi tělem a okolním světem. Je proto nepřetržitě vystavena škodlivým vlivům okolí a nepřízni počasí.

Velmi účinnými pomocníky k ošetření suché, popraskané pokožky jsou přípravky ze sprchové a koupelové řady Dove, které obsahují 1/4 hydratačního krému. Krémová tableta, koupelové pěny a sprchové gely Dove poskytují naší kůži účinnou a dostatečnou hydrataci. Dove nabízí různé řady výrobků, které byly vyvinuty tak, aby splnily speciální požadavky, které vyžadují různé typy pokožky – normální, suchá a extra suchá. Šetrně zjemňují pokožku a zabezpečují příjemný pocit hydratace. Tělová mléka Dove, díky své hedvábně jemné konzistenci a příjemné vůni, poskytují kvalitní péči po celý den.

Zatímco jiné zvláčňující přípravky působí jen několik hodin a po aplikaci zanechávají mastný film, přípravky Dove jsou nemastné, rychle se vstřebávají a dlouhodobě obnovují hydrataci kůže.

Pokud chcete mít zářící a zdravou pleť a cítit se dobře, je důležité si pamatovat dva zásadní kroky:

Hydratovat pokožku zevnitř dodržováním pitného režimu a navenek používáním hydratačních přípravků.

Dove věří, že tajemství krásné pokožky je skryto v každodenní hydrataci. Jen tak zůstane naše pokožka pevná a hydratovaná v každém věku.

Tipy na hydrataci organismu

  • Tekutiny nepřijímáme pouze pitím. Vodu, společně s vitaminy, minerály a enzymy obsahuje také ovoce a zelenina. Člověk, který dodržuje vyvážený jídelníček s velkým množstvím těchto složek a malým obsahem nevhodných potravin (uzeniny, smažené potraviny, sladké a bílé pečivo…) se cítí svěží po celý den.
  • Stálou rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin je třeba dodržovat. Potřeba tekutin stoupá pokaždé, když se potíme: při sportu, při fyzicky náročné práci, v horkém počasí nebo při nemoci.
  • Pro dodržení vyváženého pitnému režimu je třeba pít v pravidelných intervalech malé množství, a to i v okamžiku, kdy nemáme žízeň.
  • Denní příjem tekutin činí zhruba dva a půl až tři litry. Pokud pociťujeme žízeň, ztráta vody v organismu již dosáhla cca 1 % tělesné hmotnosti a je třeba tuto ztrátu nahradit.
  • Pozor také na nárazové vypití velkého množství tekutin. Tím pouze zatížíme ledviny.
  • Nejlepší je neslazená kvalitní balená stolní voda, mírně sycená, neslazené ovocné nebo bylinné čaje, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, nepřislazované přírodní ovocné a zeleninové džusy.
  • Káva, zelený a černý čaj působí močopudně, proto při pití kávy je třeba vypít sklenici vody, abychom nahradili její ztrátu.

Více na www.dove.cz