Není špína jako špína

Mnozí se domnívají, že ušní maz je jen špína, která se tvoří, aby vám znepříjemňovala život a vystavovala nás trapným faux-pas. Ve skutečnosti chrání jemné ušní kanálky před prachem a bakteriemi.

Zašpuntováno

Rejdíte v uchu tyčinkou a jste upřímně šťastní, když je celá od ušního mazu. Došli jste do cíle, máte čisté uši. Omyl. Tímto způsobem maz a nečistoty, které zachytává, jen udusáte hloub a vytvoříte těsně u ušního bubínku špunt, který dokáže při bolestivém zákroku odstranit jen lékař.

Časem vám začne hučet v uších a sluch se výrazně zhorší. Zkuste tomu předejít.

První pomoc

Do každého ucha kápněte trošku dětského olejíčku (ideálně tři až čtyři kapky). Uvnitř jemně přikryjte smotkem vaty a jděte spát. Ráno olejem nasáklou vatu vyndejte, hlavu nakloňte ke straně a přidejte kapku kysličníku. To opakujte i s druhým uchem. Směs lehce zašumí a uši budou jako ze škatulky.

Ušní svíce

Bavlněné ruličky pocházející z Číny jsou založeny na komínovém hoření. Jeden konec strčíte do ucha, druhý zapálíte. Vzniklý podtlak vytahuje všechny nečistoty ven. Je to nemysl a jste nebezpečně blízko tomu, aby vám tekutý vosk zajel přímo do ucha nebo vás popálil. Podtlak by musel být mnohem silnější, ale to by nevydržel ušní bubínek. Čínská medicína není odpovědí na všechno.