Extrémně dlouhé vlasy

Příliš dlouhé vlasy nejsou vhodné pro ženy každého věku. U zralých žen mnohdy přidávají na věku a nikoliv na kráse. Žádná asi nechce vypadat jako vyžilá rocková hvězda, nebo jako účastnice hudebního festivalu ve Woodstocku. Zkrátka dlouhé vlasy po čtyřicítce ženě příliš nelichotí.

Nepranýřujme zde jen dlouhovlasé starší ženy. Nezáleží na věku, pokud jsou vlasy příliš dlouhé a k tomu poškozené, tak celkovému vzezření dodávají spíše omšelý vzhled. Stejně tak dlouhá, řídká, splihlá kštice s tendencí se mastit.

Na závěr lze tedy problematiku dlouhých vlasů shrnout takto. Dlouhé vlasy ano, ale v patřičné kvalitě, hustotě, střihu a s délkou přiměřeně věku.

Kudrnaté vlasy

Opakem dlouhých vlasů jsou vlasy příliš krátké nevhodné úpravy a střihu. Představme si velmi krátké vlasy s bujnými kudrnami. Doby trvalých ondulací jsou ty tam. Nikdo nechce mít na hlavě něco, co připomíná košťálovou zeleninu v době sklizně.

Bez ohledu na délku, je kudrnatý vlas náchylný k vysoušení a dehydrataci. Proto je u takového typu vlasů velmi důležitá péče, která by měla zahrnovat nejen péči profesionální, ale stejně kvalitní péči domácí. Výběr vlasové kosmetiky by se měl soustředit na hydratační a výživné šampony, kondicionéry, masky, regenerační a pěstící balzámy a vlasové oleje.

Nezapomínejme, že kudrnaté vlasy bývají většinou objemné. U kudrn je důležitý jejich střih, péče a styling.

Špatná barva vlasů

Mnoho žen se dopouští nejběžnější chyby, a to je nesprávně zvolená barva vlasů. Barva vlasů, kterou volí bez ohledu na barvu pleti, očí, obočí a řas. Zkušená kadeřnice by měla určit správnou typologii a své klientce doporučit vhodný barevný odstín. U barvy vlasů platí, že z přírodní blondýnky se nikdy přírodní černovláska nestane.

Velký objem

Velký objem nedělá vždy ten správný dojem. Mít na hlavě účes připomínající helmu žádná žena přece dobrovolně nechce. U tohoto typu vlasů je velmi důležitá pravidelná péče kadeřnice, protože vhodným sestřihem lze docílit dokonalého vzhledu. Husté a zdravé vlasy jsou snem většiny žen.

Vlasy bez lesku

Matný vzhled vlasů vypadá jednoznačně nezdravě. Nezáleží na jejich délce. Ať už krátké nebo dlouhé, vlasy bez lesku přidávají nejen na věku, jsou také špatně upravitelné. Matné vlasy nemusí nasvědčovat nejen nesprávnou péči, ale také si tím vaše tělo může říkat o nedostatek vitamínů a minerálů.

Špatný střih

Správně zvolený střih je alfou a omegou celkového vzhledu. Stejně tak jako tvar a úprava obočí, tak i tvar a úprava vlasů je velmi důležitá, jelikož zaujme či odradí na první pohled. Kulatému obličeji, krátké sportovní střihy příliš nelichotí. Naopak oválnému tvaru obličeje nebudou slušet dlouhé a splihlé vlasy učesané na pěšinku. O řídkých vlasech platí zcela jednoduché pravidlo, čím delší jsou, tím řidčeji vypadají. Jejich nositelky by tedy měly volit kratší střihy, které vlasy opticky zahustí. Naopak husté, nesestříhané vlasy vypadají mnohdy jako koňské žíně.

Nešetrné vlasové úpravy

Dlouhé fénování a žehlení na příliš vysokou teplotu, tupírování, nešetrné melírování a barvení, to vše vlasům neprospívá. Pozor také na chlórovanou nebo mořskou vodu a ostré sluneční paprsky. Zejména po létě je třeba dát vlasy zpátky do kondice.

Závěrem si shrňme nejdůležitější pravidlo je vhodně zvolená péče, střih, barva, styling, pravidelná regenerace pro daný typ vlasů. Jen tak si vaše vlasy udrží požadovou kvalitu. Mějte také na paměti, že kvalita vlasů se v průběhu života mění, kolísá například vlivem hormonů či nemoci. Zdravá vlasová pokožka je předpokladem pro zdravé a krásné vlasy.