Potřeba zkrášlovat svůj zevnějšek je stará stejně jako lidstvo samo. Již staří Egypťané si líčili linky, propichovali uši, snažili se mít co nejdelší řasy a zvýrazňovali si obočí. V dobách, kdy bylo v módě mít co možná nejbledší tvář, přišla ale také potřeba nevypadat jako maska bez života a dodat si zdravý vzhled. A tak v období baroka (17. - 18. stol.) přišla spolu s bílým pudrem tvářenka. Jemný nádech do růžova na líčkách nosila ostatně i Marie Terezie.

Proč to? Růžové tvářičky značily zdraví, fyzickou kondici a také chuť k milostným dobrodružstvím. Ne náhodou se tvářenka nanáší přímo do míst, kde žena zrudne po jakékoliv fyzické aktivitě. Schválně se na sebe někdy podívejte po milostném aktu a pak to porovnejte s místem, kam se nanáší tvářenka.

Správné místo, kam s tvářenkou, by mělo být na ty nejbaculatější místečka na vašem obličeji, když se zeširoka usmějete. Na tzv. jablíčka či líčka. Tam naneste jemný poprašek tvářenky v odpovídající barvě a máte vyhráno. Nevymýšlejte žádné složité tvary, prostě líčka opravdu jen poprašte a pak přejeďte zlehka rukama, aby tvářenka vypadala přirozeně.

Důležitá u tvářenky je také správná barva a konzistence, která odpovídá vašemu typu pleti. Mimo to každá společenská událost si v ideálním případě žádá jiný odstín tvářenky, stejně tak, jako různá roční období. Není také dobré zapomínat na svůj typ pleti. Pro velmi bledé typy se příliš nehodí tvářenka s fialovým podtónem, na tmavších kráskách zase nevypadá dobře oranžový podtón. Suchá pleť si lépe poradí s krémovou tvářenkou, mastná se sypkou pudrovou. Přes každou ale patří fixace transparentním pudrem.

Pokud jste tzv. zimní typ, tedy máte bledou pleť, nejlépe na vás bude vypadat světle růžová tvářenka, u letního typu s olivovou pletí spíše tmavě červená. Také platí, že čím větší tma venku je, tím tmavší tvářenku použítejte. Při večerním líčení se nebojte do toho opřít více a přidat, přes den buďte opravdu opatrná a pokud je to možné, ličte se v denním světle. Velice jednoduše by se mohlo stát, že to pod umělým světlem přeženete a dopadnete jako Marfuša.

A to určitě nikdo nechceme. Marfuša byla nejen nehezká, ale její rudé tvářičky doopravdy nebyly hitem ani v pohádkovém světě.